Od kuchni staropolskiej do współczesnej. "Polski powód do dumy"
Tradycje kuchni polskiej kryją się w regionalnych zakamarkach. - Nie mamy takiego dania jak pizza, które stałoby się symbolem narodowego smaku. Nasza siła tkwi w lokalnej różnorodności. W tym, że każdy region może zaproponować przyjezdnym coś innego - przekonuje Piotr Dominik ze Szkoły Głównej Turystyki i Hotelarstwa "Vistula".
Gość Czwórki podkreśla, że kuchnię polską wyróżnia kilka godnych polecenia surowców. - Są to rośliny, dobra dziczyzna, ryby. Jeśli zaś chodzi o pierogi, to te najlepiej smakują na Podlasiu - dodaje.
Polska kuchnia. Jak gotowano 100 lat temu?
Różnorodność była także domeną dawnej kuchni polskiej. Zapomniane smaki próbują teraz przywrócić kulinarni rekonstruktorzy z Muzeum Pałac w Wilanowie. - PRL był zabójstwem dla naszych tradycji kulinarnych. Lata 90. i rozbuchany kapitalizm spowodował, że zamiast sięgać do korzeni, zachłannie patrzyliśmy na Zachód. Pokochaliśmy fast food i żywność wysoko przetworzoną, na którą nasze babcie nawet by nie spojrzały - podsumowuje.
W audycji tłumaczymy także na czym polega turystyka kulinarna, jakie są trendy w jej rozwoju, kim jest współczesny turysta kulinarny i jakie są jego potrzeby.
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Goście: Adrian Ordakowski (Muzeum Pałac w Wilanowie), Piotr Dominik (Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa "Vistula")
Data emisji: 29.03.2019
Godzina emisji: 15.09
kul/ac