Gotowanie pochłania mnóstwo czasu, dlatego często wybieramy obiad na mieście. Na szczęście coraz częściej można zjeść zdrowo, smacznie i niedrogo, ale i fast foody mają się dobrze. Restauracje z niezdrową żywnością starają się zmienić swój wizerunek, do ich menu trafiają też dania wegetariańskie, albo o niskiej zawartości tłuszczów.
Ewa Trusewicz, dietetyk z dietaifitness.pl i Aleksandra Kwiatkowska, dietetyk z poradiety.pl zwracają uwagę, że świadomość konsumentów rośnie. Coraz rzadziej wybieramy białe pszenne bułki, rezygnujemy z kotletów z mielonego mięsa, a do grona fast foodów dołączają bary sałatkowe, w których zdrowe, świeże jedzenie dostajemy w 3 minuty.
Popularne sieciowe hamburgery mają jednak swoich fanów. Drogę do ich serca "wydeptały" dzięki zawartości syropu glukozowo-fruktozowego, glutaminianu sodu czy barwników. Ta świadomość dziś pozwala popsuć tę "miłość". Czwórkowi goście zdradzają ile razy, w sytuacjach kryzysowych, można odwiedzić bar szybkich przekąsek.
***
Tytuł audycji: Się mówi
Prowadzi: Jakub Jamrozek
Przygotowała: Anna Hardej
Goście: Ewa Trusewicz (dietetyk dietaifitness.pl), Aleksandra Kwiatkowska (dietetyk poradiety.pl)
Data emisji: 25.05.2016
Godzina emisji: 14.00
pj