Zupa z braku. O daniach, które zaklinają rzeczywistość
Jak podkreślała Agata Pasek z Haga Film, dystrybutora "Smaku głodu" w Polsce, to film przewrotny i "pełen smaczków". - Zestawienie słów w tytule jest rzeczywiście intrygujące. Dwójka bohaterów to małżonkowie, którzy mają dwójkę dzieci i idealne życie. Jednocześnie oddają się swoim pasjom, prowadząc restaurację na przedmieściach. Wydaje się, że mają wszystko, jednak do szczęścia brakuje im gwiazdki Michelin, która zagwarantowałaby im jakość serwisu - mówiła gość Czwórki. - Skupiają się więc na pogoni za tym marzeniem.
09:04 czwórka sztuka jedzenia 2021_10_10-13-16-01.mp3 O filmie "Smak głodu" opowiada Agata pasek (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Mamy tu wykwintną restaurację, w której nie ma miejsca na pomyłki. - Piękny wystrój, piękne potrawy, piękny design i piękni goście, którzy przychodzą tam nie tylko po to, by dobrze zjeść, ale przede wszystkim, by mieć nowe doświadczenie - podkreślała gość Czwórki. W rolach głównych wystąpili Katrine Greis-Rosenthal i Nikolaj Coster-Waldau, którego znamy m.in z ról w "Helikopterze w ogniu" i "Grze o tron". - Zaskakujące jest to, jak ten aktor świetnie odnajduje się w roli zupełnie innej od pozostałych - podkreślała Agata Pasek.
ZOBACZ TAKŻE Krwawa strawa - co jedzą bohaterowie "Gry o tron"?
Źr. Hagi Film Marek/Smak głodu
Jak opowiadała gość Czwórki, film podzielony jest na cztery epizody, z których każdy staje się metaforą innego smaku. - Mamy słodki, słony, gorzki i ostry. Odnoszą się one także do relacji między bohaterami - tłumaczyła gość Czwórki. - Już pierwsza scena filmu pokazuje głównego bohatera jako człowieka, który jest charyzmatyczny, oschły i surowy. Z czasem w filmie te zawodowe elementy odchodzą na dalszy plan, a twórcy filmu skupiają się na relacjach - opowiadała Agata pasek. Do restauracji wchodzi ekspert z komisji, przyznającej gwiazdki Michelin. - Film serwuje nam historię pary, która podąża za marzeniami. Wydaje im się, że wyróżnienie będzie kluczowym momentem i osiągną pełnię szczęścia. Przepiękny w tym filmie jest także skandynawski koncept: niezwykłe zdjęcia, klimatyczne kadry - opowiadała gość Czwórki.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Agata Pasek (Hagi Film)
Data emisji: 10.11.2021
Godzina emisji: 13.15
kul