Owocowo-warzywni ludzie Giuseppe Arcimboldo

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2017 19:16
Choć Giuseppe Arcimboldo stworzył malarski koncept w XVI w., jego "kulinarne" portrety do dziś robią wrażenie.
Włochy, rzeźby inspirowane pracami autorstwa Giuseppe Arcimboldo
Włochy, rzeźby inspirowane pracami autorstwa Giuseppe ArcimboldoFoto: Shutterstock.com/Paolo Bona

Kiedy inni odkrywali na nowo sztukę starożytną, Giuseppe malował ludzi z twarzami z warzyw, książek, garnkami na głowach. Dziełami Arcimbolda zainteresowała się współczesna fotograf Anna Tokarska i stworzyła projekt "Arcimboldiana". Dlaczego zainspirowała się tymi wege-obrazami?

W programie porozmawiamy także z Grzegorzem Łapanowskim, który opowie o trwającym w weekend Warszawskim Festiwalu Kulinarnym "Rośliny, Owady i Miód", organizowanym w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego.

Po ogrodzie oprowadzą nas edukatorzy z Uniwersytetu Warszawskiego, pokażą szklarnie, nieznane zakamarki i opowiedzą, jak ważną rolę pełnią rośliny, owady i miód w ekosystemie. Smacznego!

***

Na audycję "Sztuka jedzenia" zapraszamy w niedzielę (10.09) w godz. 15.05-16.00. Program poprowadzi Beata Kwiatkowska.

kd

Czytaj także

Magia na talerzu, czyli przysmaki z Hogwartu

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2017 14:30
Od premiery pierwszej części przygód Harry'ego Pottera minęło 20 lat. Z tej okazji postanowiliśmy zajrzeć do kuchni Hogwartu. - Wątków kulinarnych w tej historii jest mnóstwo, przyjaźń Harry’ego z Ronem rozpoczyna się nad górą słodyczy w pociągu Hogwart Express - mówiła Maja Margasińska.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Monika Kucia: miód jest symbolem obfitości

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2017 15:30
- Miód jest stałym elementem polskiej kultury kulinarnej. To coś, z czego możemy być dumni. Czego inni mogą nam zazdrościć - przekonuje Monika Kucia, dziennikarka kulinarna i kuratorka cyklu spotkań "Cud-Miód".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kebson testuje kebaby. O sekretach arabskiego dania

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2017 11:20
- Dobry kebab to duży kebab. I ostry. A jego sekret tkwi w mięsie - mówi Adam Seliga, autor kanału "Kebson TV - testuje kebaby".
rozwiń zwiń