Kulinarne kryminały - zbrodnia z jedzeniem w tle
Gdy Anna Tokarska opublikowała swoje prace w internecie, o "Arcimboldianie" zrobiło się głośno - o projekcie pisały media na całym świecie. - "Arcimboldiana" to osiem portretów w całości zbudowanych ze świeżych warzyw i owoców - tłumaczy zaproszona artystka. - Obrazy Arcimbolda są wyjątkowe, a ja interesuję się pastiszem jako środkiem wyrazu. Chodzi mi o pochwałę, a nie krytykę jego stylu - dodaje Anna Tokarska.
W rozmowie z Beatą Kwiatkowską artystka wyjaśnia też, co jej prace odróżnia od płócien włoskiego mistrza, którego niektórzy uważają za prekursora surrealizmu. - Arcimboldo tworzył obrazy alegoryczne, nasycone symbolami. Ja odsuwam się od myśli filozoficznej i powiązań z historią sztuki, aby stworzyć coś bardziej uniwersalnego, zrozumiałego dla wszystkich - opowiada Anna Tokarska.
Weselne menu. Co jadł Stanisław Wyspiański w Bronowicach?
Słuchając nagrania całej rozmowy dowiecie się, jak dokładnie powstawały prace Anny Tokarskiej w ramach projektu "Arcimboldiana" oraz co artystka zrobiła z jego jadalnymi elementami.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Gość: Anna Tokarska (artystka, fotografka)
Data emisji: 10.09.2017
Godzina emisji: 15.40
jsz/mg