Wieś - tam produkt jest królem na stole

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2021 16:09
Natalia Sosin-Krosnowska od lat odwiedza gospodarstwa agroturystyczne, szczególnie te, których właściciele porzucili miasto i przenieśli się na wieś, tam gotują dla swych gości z tego, co natura w danym momencie daje. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/Photographee.eu
shutterstock Donald Bowers Photography Anthony Bourdain 1200.jpg
Anthony Bourdain. "Pokazał kuchnię od kuchni"

Natalia Sosin-Krosnowska w książce „Rozmowy przy stole” opisała, co jedzą bywalcy agroturystyk. Spośród stu takich miejsc, które odwiedziła, podróżując po Polsce, wybrała dwadzieścia. Ich właściciele zapraszają nas do wspólnego stołu, opowiadają o tym, kim są, jak odnaleźli swoje miejsce na Ziemi, dlaczego wybrali życie na wsi, jak wyglądała ich kulinarna droga, co ich inspiruje i dlaczego goszczenie i karmienie ludzi sprawia im taką przyjemność. O kulturze goszczenia i gościnności w zależności od regionów opowiemy w "Sztuce jedzenia".

Natalia Sosin-Krosnowska jako dziecko mieszkała na wsi, młodość spędziła w Krakowie, a prawie całe dorosłe życie w Warszawie. Po kilkunastu latach ze stolicy przeniosła się na wieś.
Rysuje, maluje, fotografuje, pisze książki, odwiedza gospodarstwa. 


Posłuchaj
20:06 czwórka sztuka jedzenia 22.08.2021.mp3 Natalia Sosin-Krosnowska opowiada o wiejskim jedzeniu, kulturze stołu i trosce (Sztuka jedzenia/Czwórka)

Wyjątkowy stół 

W swojej książce "Rozmowy przy stole" zaprasza nas w podróż "przez" wegański smalec z fasoli, pasztet z amarantusa ze śliwkami, omlet z kiszoną kapustą, olejem szczypiorkowym i miodem czy deser z ogórka z pistacjami. - Stół w kulturze nie jest tylko meblem. To miejsce spotkania, płaszczyzna dla smacznych i ciekawych dań - mówi gość Czwórki. - Napisałam o tym, że stół w polskich domach do XIX wieku, a nawet początków XX wieku, był takim domowym ołtarzem, zdarzało się, że nawet część ceremonii sakralnych odprawiano przy domowym stole. Był świętym miejscem, to trochę pozostało. Stół w każdym z naszych domów jest miejscem wyjątkowym. Przy stole zawsze się spotykamy, omawiamy najważniejsze sprawy rodzinne, rozmawiamy do później nocy. Spotykamy się rano, zanim rozejdziemy się do swoich zajęć. To miejsce wyjątkowe - podkreśla. 

Posłuchaj także:


Książka Czwórkowego gościa jest efektem podróży po gospodarstwach agroturystycznych. Odwiedziła ich już 100, a do książki trafiło 20 z nich. - Odwiedzam ludzi, którzy postanowili rzucić swoje miejskie życie i przeprowadzić się na wieś. To często wiąże się z tym, że przyjmują w swoim domu gości i gotują dla nich. To mi się podobało - mówi w rozmowie z Beatą Kwiatkowską. - Tam okazywało się, że każdy produkt jest królem na tronie. Najzwyklejszy kalafior może się zmienić w fenomenalne i ciekawe danie. Omlet na kiszonej kapuście z miodem i olejem szczypiorkowym to jedno z moich ulubionych dań - dodaje. 


warzywa owoce żywność 1200x660 free.jpg
Kuchnia dla klimatu. Jedz to, co dobre dla Ziemi

Natalia Sosin-Krosnowska, wybierając 20 opisanych w książce miejsc, kierowała się ich różnorodnością. Nie są to tylko agroturystyki wegańskie, ale takie opisała. - Są też przepisy na dania mięsne, kuchnia autorska wspaniałych kucharzy, którzy wyprowadzili się na wieś - opowiada. - Nawet oni gotują z tego, co jest dostępne, w ogrodzie, na polu. Odtwarzając te przepisy, składniki znajdziemy w pierwszym lepszym warzywniaku. 

Spotkanie

Autorka "Rozmów przy stole", odwiedzając gospodarzy, nie tylko jadła, przede wszystkim spotykała ludzi. - Wszyscy ludzie, którzy mają w sobie potrzebę karmienia innych, mają w sobie dużo ciepła i czułości, otwarcie na potrzeby innych. Tacy są moi bohaterowie, dlatego też oni znaleźli się w tej książce - przyznaje. - To niebanalne osoby, ich droga jest bardzo ciekawa - metamorfoza z kogoś, kto nie ma doświadczenia w kuchni, w kogoś, kto gotuje fascynujące dania dla 20 osób. To pociągające - dodaje. 

Posłuchaj także:


***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Natalia Sosin-Krosnowska (Autorka książki "Rozmowy przy stole") 

Data emisji: 22.08.2020

Godzina emisji: 13.15

pj

Czytaj także

Novel food. Jedzenie dla przyszłości

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2021 16:00
Ciastka z larw, cukier z bakterii i oleje z grzybów - w ten sposób Unia Europejska chce walczyć z głodem na świecie.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nie tylko sushi i ryż. Gotuj tak, jak mieszkańcy Tokio

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2021 20:20
- Nie musisz mieć pod domem tokijskiego bazaru z lokalnymi produktami, żeby gotować tak, jak to się robi w Japonii - przekonuje w książce "Tokio. Kultowe przepisy" Maori Murota. 
rozwiń zwiń