Marieta Marecka: nadeszła moda na gotowanie

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2016 11:51
- Przeszłam dość długą drogę, zanim doszłam do wniosku, że gotowanie jest właśnie tym, czym chcę się w życiu zajmować - mówiła Marieta Marecka, autorka wydanej niedawno książki "ABC gotowania 2".
Audio
  • Marieta Marecka opowiada o książce "ABC gotowania 2" i swoich kulinarnych doświadczeniach (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Marieta Marecka opowiadała o swojej książce ABC gotowania 2
Marieta Marecka opowiadała o swojej książce "ABC gotowania 2"Foto: Glow Images/East News

Studiowała zarządzanie i marketing, ale na szczęście porzuciła tę drogę na rzecz sztuki kulinarnej. - Polacy kochają jeść, pojawia się coraz więcej "domorosłych kucharzy". Ludzie starają się robić trudne rzeczy - mówiła Marieta Marecka w Czwórce. Opowiadała też o swojej książce "ABC gotowania 2". - Potrawy, które przygotowuję naprawdę da się zrobić, a zdjęcia, które znalazły się w tej książce pokazują prawdziwe dania czy wypieki. Zaś produkty, których używam rzeczywiście można kupić w sklepach - mówiła autorka.

Marieta Marecka W "ABC gotowania 2" jest bardzo dużo mnie. Cieszę się, że mogłam sobie na to pozwolić

Dlaczego "ABC gotowania 2" przypomina książki kucharskie sprzed lat, jakie ułatwienia w niej znajdą początkujący mistrzowie kuchni? O tym rozmawialiśmy w audycji. Marieta Marecka zdradzała także kulisy produkcji telewizyjnej i opowiadała, jak zaczęła się jej przygoda z programem kulinarnym, ale wspominała też, kiedy zaczęła gotować i co przygotowywała, gdy była kilkuletnią dziewczynką. Mówiła także o swoich najbardziej spektakularnych… wpadkach kulinarnych.

***

Tytuł audycji: "Pierwsze Słyszę"

Prowadzi: Ula Kaczyńska

Gość: Marieta Marecka (autorka bloga wkuchnibezdubli.pl, felietonistka gazet i portali, gospodyni programu "ABC gotowania" i autorka książki "ABC gotowania 2")

Data emisji: 31.10.2016

Godzina emisji: 8.15

kd/kul

Czytaj także

Monika Mrozowska i jej "Słodkie i zdrowe" przekąski na co dzień

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2015 11:03
- Dzieciństwo kojarzy mi się z kluskami leniwymi z Zakopanego. To był jednocześnie obiad i deser, a ja potrafiłam zjeść kilka porcji! - wspomina aktorka.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Daria Ładocha: gotuj szybko, smacznie, no i zdrowo

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2016 10:44
To hasło, które przyświeca autorce książki "Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn". W Czwórce Daria Ładocha zdradziła dlaczego samodzielnie przygotowane posiłki mają mnóstwo zalet i jakich produktów używa.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Camilla Läckberg. O morderstwach ze smakiem

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2016 17:00
Uwielbia jeść i pisać o morderstwach. A nawet pisać o jedzeniu z morderstwem w tle. - Autorka kryminałów i znany mistrz kuchni popełnili razem "Smaki z Fjällbacki", czyli książkę z przepisami najlepszych dań z tamtej części Szwecji - opowiada Inga Sawicka, tłumaczka książek Camilli Läckberg.
rozwiń zwiń