Kopciuszek, Krzysztof Kolumb. Kto jeszcze skusi się na dynię?

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2018 14:00
Jak na królową jesieni przystało - wyróżnia się kolorem i jest bardzo łaskawa dla naszego zdrowia. - Dynia zawsze była magicznym owocem. To właśnie dzięki dyni Kopciuszek dotarł na bal, a my mamy szansę poczuć się lepiej - przekonuje Justyna Połeć, autorka bloga Justdeliciousx.pl.   
Audio
  • Dynia - jak się obchodzić z królową jesieni? (Pierwsze słyszę/Czwórka)
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: johan kusuma/Shutterstock.com

Justyna Połeć W średniowieczu mężczyźni raczyli się pestkami dyni, żeby nie zawieść małżonki podczas nocy poślubnej

Historia dyni sięga czasów starożytnych - słynny wódz, polityk i wielki smakosz Lukullus podawał na swoich słynących z przepychu ucztach dynię smażoną w miodzie. Uczeni greccy podawali natomiast świeżo utartą dynię zalaną winem. Do Europy trafiła w XV wieku, dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Początkowo Europejczycy traktowali ją jako egzotyczną ciekawostkę, jednak wkrótce odkryli jej zalety i już 100 lat później uprawiano ją w niemal wszystkich krajach naszego kontynentu. - Dynia jest niskokalorycznym owocem. Poleca się ją w dietach odchudzających, jest także wskazana dla osób z problemami trawiennymi - wyjaśnia blogerka.


Czytaj także
dynia 1200.jpg
Dynia - w kuchni, w spiżarni i w dużym pokoju

Ile ważyła najcięższa dynia w historii i dlaczego nie była smaczna? Jak długo świeży owoc możemy przechowywać w spiżarni? Czy wszystkie dynie są pomarańczowe? O tym m.in. w materiale Justyny Tylczyńskiej.

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Materiał: Justyna Tylczyńska

Data emisji: 31.10.2018

Godzina emisji: 8.17

kul/ac

Czytaj także

Street food - jedzenie z ulicy, które stało się "fancy"

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2018 14:30
Od klasycznego hamburgera, przez chaczapuri, kebab, falafel, aż po zupę pho i ramen - przepisy na street food z całego świata są już zebrane w jednym miejscu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ćwierczakiewiczowa - pierwsza kulinarna celebrytka

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2018 11:40
- Kariera Lucyny Ćwierczakiewiczowej była niezwykła. Jako pierwsza w naszym kraju zaistniała na scenie kulinarnej i rozwaliła system - mówi Gosia Molska. 
rozwiń zwiń