Tradycyjny pączek - to ten z nadzieniem z róży

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2024 10:07
- Pączek składa się z ciasta, nadzienia i polewy albo posypki. Każdy z tych elementów jest bardzo istotny - mówi Piotr Ogiński, kucharz. - Tradycyjny pączek to ten z nadzieniem z róży - podkreśla gość audycji "Pierwsze słyszę". 
W pączkach liczy się ciasto, nadzienie i polewa lub posypka. Najlepszy pączek, tradycyjny, to ten z nadzieniem z róży.
W pączkach liczy się ciasto, nadzienie i polewa lub posypka. Najlepszy pączek, tradycyjny, to ten z nadzieniem z róży.Foto: shutterstock/Captain Chloe
  • Tłusty czwartek to dzień pączków. Od rana zajadają się nimi wszyscy. 
  • Piotr Ogiński na swoim kanale zdradza swój idealny przepis na pączki. 
  • Podstawowe elementy pączka to: ciasto, nadzienie i polewa lub posypka. 
  • Przepis na pączki to receptura, której musimy dokładnie przestrzegać. 
  • Tradycyjny pączek to ten z nadzieniem z róży. 

Tradycyjne pączki

Piotr Ogiński autor kanału Kocham Gotować swoimi przepisami i kulinarnymi pomysłami od lat dzieli się w sieci. Nic więc dziwnego, że i z okazji tłustego czwartku swoim widzom zaserwowała przepis na idealne pączki. - Robiłem dużo testów, co ten tradycyjny, najlepszy pączek powinien zawierać, jak powinien wyglądać - przyznaje w rozmowie z Kamilem Jasieńskim. - Na samym początku trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie, z czego składa się pączek. Jego trzy istotne elementy to:

  • ciasto
  • nadzienie
  • polewa lub posypka.
Co zrobić, aby pączki były puszyste?

Mistrz kuchni podkreśla, że wszystko musi się ze sobą łączyć, idealnie komponować. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie ciasta, które potrzebuje czasu na wyrośnięcie.

- Ciasto musi być delikatne, puszyste. Musi mieć piękny żółty kolor, co wynika z tego, że używamy w nim dużej ilości jajek i masła - opowiada Piotr Ogiński. - Pączek to nie jest słodka bułka, którą jemy, żeby się napchać. To jest coś niesamowitego, to rarytas. 

Sam sposób przygotowania masy na pączki wymaga od nas precyzji i pilnowania się przepisu. - Ja ucieram żółtka z cukrem. Dopiero gdy wszystko mam gotowe, dodaję do mąki i łączę ze sobą. To ciasto jest niezwykle ważne - podkreśla gość Czwórki. - Istotny jest też czas wyrastania. 


Posłuchaj
05:40 czwórka pierwsze słyszę 08.02.2024 pączki 8.14.mp3 Jak zrobić idealne pączki - podpowiada Piotr Ogiński (Pierwsze słyszę/Czwórka)

 

Piotr Ogiński podpowiada, że ciasto na pączki warto przygotować dzień wcześniej, wieczorem, a na czas wolnego wyrastania włożyć je do lodówki. 

Gotowe ciasto smażymy tylko na smalcu. 


Tradycyjny pączek - to ten z nadzieniem z róży

W pączkach liczy się też nadzienie. To może być czekolada, krem pistacjowy, budyń. - Ja uważam, że ten tradycyjny pączek powinien mieć nadzienie z róży - mówi kucharz youtuber. - Mam takie szczęście, że moja znajoma Ewa ma mamę, która co roku uciera płatki róż. Robi fantastyczną marmoladę z płatków róż. Taka marmolada to podstawa tradycyjnego pączka. To jest w nim najważniejsze. 

Jak nie zepsuć pączków?

Sekretem zrobienia dobrych pączków jest dobry, sprawdzony przepis. - Jeśli podążamy za przepisem, to wszystko się uda - zauważa ekspert. - Odmierzajmy wszystko dokładnie, sprawdzajmy, czy dodaliśmy wszystkie składniki. Pilnujmy temperatur, np. temperatury smalcu, na którym smażymy nasze ciasto. 

Piotr Ogiński swoje ciasto na pączki przygotował wieczorem, by rano uformować kuleczki i znów czekać aż wyrosną. - W nocy ciasto powoli rosło w lodówce. Po nocy uformowałem 50-gramowe pączki i teraz czekam, aż wyrosną. Muszą podwoić swoją objętość. Gdy już będą puszyste, wrzucę je na gorący smalec, by obsmażyć, a następnie nadzieję marmoladą z róży - zdradza. 

Z przepisu Piotra Ogińskiego wychodzi dokładnie 20 pączków, jeśli wyjdzie ich mniej, to znaczy, że ktoś podkradł pączka albo nie trzymaliśmy się precyzyjnie przepisu. 

Pączki - Najlepszy Przepis/Kocham Gotować

Ile kalorii ma pączek?

Tradycyjny pączek może mieć od 300 do 500 kalorii, ale można go też "odchudzić". - Wystarczy upiec go w piekarniku, ale wtedy, jak twierdzą niektórzy, nie jest to już pączek. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Piotr Ogiński (autor kanału "Kocham gotować")

Data emisji: 08.02.2024 

Godzina emisji: 8.14

pj/wmkor

Czytaj także

Tłusty czwartek. Jak przygotować wegańskie pączki?  

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2019 19:00
Pączki, faworki, i inne słodkie wypieki to bomba kalorii, cukru, glutenu i czekolady. Jednak coraz popularniejszym trendem jest obchodzenie święta słodkości bez jajek, mleka i smalcu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Przepis na tłusty czwartek. Ranking pączków

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2024 12:20
- Kiedy myślę o pączku idealnym, wracam wspomnieniami do dzieciństwa. Musi być chrupiący, delikatnie polukrowany i mieć odpowiednią ilość nadzienia - mówi Tomek Czajkowski, twórca kulinarny i autor bloga "Magiczny składnik". 
rozwiń zwiń