Festiwal Cudawianki 2017. Powitanie lata w Gdyni
- W Amazonii jagody açaí to podstawa pożywienia. Zjada się je tam w formie rozwodnionego purée jako dodatek do posiłku lub samodzielnie, ale raczej nie na słodko - wyjaśniała Dorota Kabała, prowadząca studio We Design for Physical Culture. - W Brazylii ten produkt rozpowszechnił się dzięki sportowcom, a potem wchłonął go rynek - dodała. Monika Brauntsch z kolei mówiła o wartościach odżywczych jagód açaí. - Zawierają białka, zdrowe tłuszcze, cukry proste i bardzo dużo antyoksydantów - zaznaczyła.
W Brazylii, Monika Brauntsch i Dorota Kabała z lokalną społecznością peconheiros, czyli zbieraczy açaí, pracowały nad problemem bezpieczeństwa przy zbiorach tych "życiodajnych" jagód. - Tam to jest naturalne zajęcie, które towarzyszy im przez całe życie. Oni nie przejmują się bezpieczeństwem - mówiła Monika Brauntsch. - Kiście jagód açaí, które ważą około 2-3 kilogramów zbiera się z drzew palmowych na wysokości od 10 do 15 metrów - dodała Dorota Kabała.
"Nowa Jadłonomia" - wegańska kuchnia całego świata
Ze względu na rosnące zapotrzebowanie na jagody açaí na całym świecie, przy ich zbieraniu pracuje obecnie około pół miliona osób. W Czwórce zaproszone projektantki mówiły o tym, z jakimi niebezpieczeństwami praca ta się wiąże. Opowiadały też o wystawie podczas Gdynia Design Days 2017, która przybliża pracę peconheiros oraz o tym, jaki sprzęt przeznaczony do zbiorów açaí zaprojektowały.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Goście: Monika Brauntsch (The Spirit of Poland), Dorota Kabała (We Design for Physical Culture)
Data emisji: 21.06.2017
Godzina emisji: 8.08
jsz/kul