Michał Korkosz: fotografię kulinarną trzeba kochać
Autorzy bloga Pańska Skórka, pomysłodawcy Warszawskiego Śledzika Wielokulturowego po raz kolejny zapraszają na wieczór wspólnego gotowania i jedzenia, w trakcie którego restauratorzy i goście będą starali się przybliżyć świąteczne tradycje kulinarne Polski i różnych zakątków świata. Organizatorzy imprezy zapewniali, że na stołach pojawią się dania, które będą reprezentowały wielokulturowość kulinarnej mapy Warszawy. - Chcieliśmy zaprezentować przede wszystkim kuchnie, które kojarzą się z Warszawą. Zaprosiliśmy kucharzy z Wietnamu, Syrii, Kaukazu, Ukrainy, Białorusi. Polskę będzie reprezentowała ekipa z "Miasto jest nasze", "Pańskiej Skórki" i klubu piłkarskiego AKS Zły - opowiadał współorganizator projektu.
Mateusz Kaczyński Zachęcamy gości do przyniesienia własnych potraw. Nie musi to być nic dużego, ale na pewno urozmaici wspólny wigilijny stół
- Chodzi o spędzenie wspólnie czasu. Chcemy odnieść się do takiej formuły "imprezy składkowej", która polega na tym, że każdy z zaproszonych gości przychodzi z czymś, co sam przygotuje - dodała Konstacja Gierba.
Czy popularny czerwony barszcz faktycznie pochodzi z Ukrainy? Czym kaukaskie pierogi różnią się od tych, podawanych na naszych stołach wigilijnych? Jakich potraw będziemy mogli spróbować w trakcie tegorocznego Wielokulturowego Śledzika? Co wspólnego z polskimi tradycjami świątecznymi ma kuchnia wietnamska? Zapraszamy do wysłuchania rozmowy.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Konstacja Gierba i Mateusz Kaczyński (z bloga Pańska Skórka)
Data emisji: 13.12.2017
Godzina emisji: 8.15
ac/kul