Jak działa pamięć ekonomiczna?
- Podobnie jest ze składowaniem odpadów odzwierzęcych, czy wycinką lasów, która poniekąd spowodowana jest potrzebą zagospodarowania coraz większych przestrzeni pod uprawę roślin na paszę dla zwierząt hodowlanych - dodawał.
- W tym momencie farmy przypominają fabryki, w których zwierzęta "upchnięte" są na bardzo małej przestrzeni. Z agresją wywołaną brakiem miejsca do życia przemysł radzi, sobie okaleczając zwierzęta – zwracał uwagę Cezary Wyszyński z Fundacja Viva!.
Czy jesteśmy chronicznie zmęczeni?
- W społeczeństwie nadal mocno zakorzenione jest przekonanie, że jedzenie zwierząt jest częścią naszego naturalnego łańcucha pokarmowego, a czasy się zmieniły. Już nie musimy polować na zwierzęta, aby zapewnić sobie pożywienie – punktowała Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny.
Jak wygląda korelacja między wegetarianizmem a wpływem na środowisko? Czy stosowanie diety roślinnej może faktycznie zahamować zmiany klimatyczne? Jak wygląda świadomość społeczna na temat korzystania z produktów odzwierzęcych? Więcej na ten temat w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Czat Czwórki
Prowadzi: Piotr Firan
Materiał: Dominika Klimek
Goście: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk kliniczny), Cezary Wyszyński (Fundacja Viva!), Marcin Tishner (koordynator kampanii "Zmieniaj dietę, nie klimat")
Data emisji: 28.11.2018
Godzina emisji: 15.10
ac