Cheebab - jak smakuje innowacyjny kebab dla wegetarian?

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2019 11:12
Jak mówią jego twórcy, właściciele farmy mlecznej w Zurychu – to pierwszy na świecie wegetariański kebab, jest tłusty i słony, ale nie przytłacza smakiem. Cheebab to po prostu kebab, w którym miejsce mięsa zajmuje ser.
Audio
  • Jak smakuje cheebab i czy zastąpi falafela na polskim rynku? (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Nocny market w Bangkoku
Nocny market w BangkokuFoto: Yulia Grigoryeva / Shutterstock.com

Nie jest to nic nowego, ale z pewnością jest to danie ciekawe i wydaje mi się, że w przyszłości częściowo może nawet zastąpić falafela Bartek Adamski

Firma sama wyprodukowała ser, który stosuje w swoich daniach, to jednak wciąż nie jest danie wegańskie, a wegetariańskie. Dotychczas w kebabach na świecie stosowano już m.in. grillowane warzywa czy ciecierzycę zamiast mięsa - mówił Bartek Adamski, kucharz.

Na Cheebab składają się trzy gatunki sera: raclette, cheddar i halloumi. Danie przygotowywane jest na obrotowym grillu, gdzie nabiera kebabowej, chrupiącej faktury. Jednak ser podobno nie topi się pod wpływem ciepła. Co jeszcze wchodzi w skład tego dania? Czym producenci serowego kebaba chcą zaskoczyć klientów i czy taka potrawa ma szansę przyjąć się w Polsce? To w nagraniu materiału reporterskiego, który przygotował Mateusz Kulik.

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Mateusz Fusiarz

Data emisji: 12.03.2019

Godzina emisji: 7.15

kd/pj


Czytaj także

Karina Zuchora. Jej miejsce jest w kuchni!

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2016 12:00
- Kiedyś biegałam po bieżni, dziś latam między garnkami z poparzonymi rękami - deklaruje Karina Zuchora, była lekkoatletka, obecnie szef kuchni.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Restauracje kontra "lotne knajpy", czyli przedwojenny streetfood

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2017 13:51
- W przedwojennej Polsce znany był już street food. Był obecny wszędzie tam, gdzie pojawiały się jarmarki, odpusty, czy innego typu zgromadzenia. To nie jest nowy wynalazek - opowiadała Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka książki "Dwudziestolecie od kuchni".
rozwiń zwiń