Polscy naukowcy pod kierunkiem dr. Pawła Jagielskiego wykazali, że w przypadku młodych, umiarkowanie aktywnych fizycznie, zdrowych, nieotyłych, niepalących papierosów dorosłych osób, prawidłowo zbilansowana dieta może nawet o blisko 80 procent zmniejszyć ryzyko zachorowania na COVID-19. Wyniki prac zespołu zostały opublikowane w czasopiśmie naukowym "Nutrients".
Warzywa i owoce to podstawa
Uczeni w swojej pracy pt. "Associations of nutritional behavior and gut microbiota with the Risk of COVID-19 in healthy young adults in Poland", podkreślają, że odpowiednia dieta nie gwarantuje, iż ktoś nie zachoruje, jednak jej stosowanie znacząco zmniejsza ryzyko zakażenia koronawirusem. Podstawą diety powinno być spożywanie ponad pół kilograma warzyw i owoców oraz ponad 10 g orzechów dziennie. Nasze menu powinno być również bogate w kasze i rośliny strączkowe oraz odpowiednie ilości cebuli, czosnku i płynów.
- W naszych badaniach, po raz kolejny, potwierdziło się to, co stanowi ugruntowaną wiedzę i o czym jako żywieniowcy i dietetycy nieustannie przypominamy - mówi dr Paweł Jagielski z Zakładu Badań nad Żywieniem i Lekami w Instytucie Zdrowia Publicznego na Wydziale Nauk o Zdrowiu Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. - Spożywanie odpowiedniej ilości warzyw, owoców, orzechów, kasz, roślin strączkowych, fermentowanych produktów mlecznych, ryb, chudego mięsa, jaj, picie wody mineralnej, tranu - wszystko to zapewnia podaż m.in. witamin, składników mineralnych, polifenoli, nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, prebiotyków oraz substancji o działaniu przeciwzapalnym. One z kolei zapewniają optymalne działanie układu odpornościowego.
Posłuchaj także:
Potrzebne ograniczenia
Jednak, jak zaznacza naukowiec, żeby wspomóc pracę układu odpornościowego, przede wszystkim należy wyeliminować nadmierne spożycie alkoholu. Należy też ograniczyć słodycze, smażone potrawy, dania typu fast food oraz dużą ilość soli. - Te właśnie produkty zawierają dużo węglowodanów prostych, soli i kwasów tłuszczowych - wymienia dr Paweł Jagielski. - Zawierają mało błonnika, składników mineralnych, probiotyków, polifenoli, czyli składników, które są ważne dla działania naszej mikrobioty jelitowej, jak i układu odpornościowego.
Ważna suplementacja i regeneracja
W okresie od jesieni do wiosny warto pamiętać o suplementacji, zwłaszcza witaminy D, ponieważ, jak się okazuje, u chorych na COVID-19 często występują jej niedobory. - Można ją suplementować w formie leku lub tranu, który jest również bogatym źródłem kwasów Omega 3. Poza witaminą D, jeżeli utrzymujemy zbilansowaną dietę i jesteśmy zdrowi, nie ma konieczności suplementacji - zauważa ekspert. - Chyba że jesteśmy weganami, wtedy jak najbardziej powinniśmy przyjmować witaminę B12.
Zdaniem badaczy, w dobie pandemii także ważna jest regeneracja. Pamiętajmy więc o tym, żeby codziennie spacerować, dobrze się wysypiać, odpoczywać po pracy, unikać stresu, nie palić papierosów i dbać o dobrą masę ciała. - Te wszystkie czynniki zapewniają nam optymalne działanie układu odpornościowego i to możemy wszyscy robić - podkreśla dr Paweł Jagielski.
03:43 Czwórka/Pierwsze Słyszę - dieta_covid 17.02.2022.mp3 Dr Paweł Jagielski o wpływie diety na układ odpornościowy (Pierwsze Słyszę/Czwórka)
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę