Hania Beza i przepis na idealną bezę. "To ciasto potrafi strzelić focha"

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2023 11:20
- Beza jest jak kobieta. Na pierwszy rzut oka piękna i silna, a od wewnątrz delikatna i wrażliwa. Raz na jakiś czas potrafi też "strzelić focha" - mówi Hania Beza - instagramerka i producentka bez. 
Hania Beza mieszka w Szczecinie i jest najsłynniejszą producentką bez w mieście.
Hania Beza mieszka w Szczecinie i jest najsłynniejszą producentką bez w mieście. Foto: Monika Szymanik
  • Hania Beza mieszka w Szczecinie i jest najsłynniejszą producentką bez w mieście. 
  • Gość Czwórki przekonuje, że beza wcale nie jest najtrudniejszym ciastem świata. Jej sekret tkwi w… piekarniku.
  • Hania Beza udziela się w mediach społecznościowych, gdzie nie tylko dzieli się przepisami na pyszne słodkości, ale także opowiada o szeroko pojętym lifestyle’u. 

Jak piec bezę?

- Wszyscy myślą, że beza to najtrudniejsze ciasto do zrobienia, i już ten fakt bardzo ich stresuje. Tymczasem sekret udanej bezy to dobrze ustawiony piekarnik. Oto cały przepis na sukces. Przetestowałam kilka piekarników, teraz korzystam z modelu z termoobiegiem, dzięki któremu górna i dolna część bezy są odpowiednio wypieczone - tłumaczy gość Czwórki. - Jeśli chodzi o temperaturę i czas pieczenia to też kwestia zależna od urządzenia. W niektórych przypadkach bezę robi się nawet 20 minut dłużej, niż podaje to przepis. Więc chodzi tu raczej o dogadanie się z własnym piekarnikiem niż o przestrzeganie receptury. 

Beza wegańska

Beza występuje w wielu rodzajach, ale ta idealna, do której dąży Hania Beza, z zewnątrz jest chrupiąca, a w środku ma bezową piankę. - Do ciasta najlepiej użyć białek jak najwyższej jakości - podpowiada rozmówczyni Kamila Jasieńskiego. - Należy je ubić w temperaturze pokojowej i pamiętać o dodaniu cukru - w dużej ilości. Bezę można też zrobić w wersji wegańskiej, wtedy zamiast kurzego białka używa się aquafaby, czyli wody z ugotowanej ciecierzycy. Cukier można też zastąpić ksylitolem. 

Posłuchaj
12:53 CZWÓRKA Pierwsze slysze - hania beza 06.10.2023.mp3 Hania Beza zdradza przepis na idealną bezę. Jak ją przygotować? (Pierwsze słyszę/Czwórka) 

Dodatki do bezy

Te najpopularniejsze to bita śmietana i mascarpone, ale możliwości jest dużo więcej. - W tej kwestii ogranicza nas tylko wyobraźnia - podkreśla Hania Beza. - Najchętniej korzystam z produktów sezonowych, a jesień pod tym względem jest petardą smaków. Gruszki, jabłka, śliwki, morele i śliwki. Minęło lato, można pozwolić sobie na "cięższe" smaki. Na przykład orzechowy albo cynamonowy. Należy jednak uważać, żeby nie przesadzić z dodatkami, bo beza tego nie lubi i może "strzelić focha".

Zobacz także:

Skąd się wzięła beza Pavlova?

Najsłynniejszym ciastem bezowym jest tort Pavlova. Legenda mówi, że powstał on na cześć rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, która w latach dwudziestych XX wieku odbyła tournée po antypodach. W jednym z hoteli w Australii artystka zamówiła "coś lekkiego i coś słodkiego". Tamtejszy szef kuchni stanął na wysokości zadania i zaproponował jej bezę z puszystą śmietaną. Wybór był nieprzypadkowy - deser przypominał baletową spódniczkę. Beza jest dość plastyczna, można ją uformować bardzo dokładnie, także na wzór stroju primabaleriny. 


Bezy Pavlova Zdj. ilustracyjne Bezy Pavlova Zdj. ilustracyjne

Bezy na patyku

Dziś pojawiają się także "bezy fusion". - Kiedy zaczynałam eksperymentować z tym rodzajem ciasta, wiedziałam, że nie będę się ograniczać tylko do torów. Zależało mi, żeby bawić się bezami - wspomina gość Czwórki. - Robię beziki kokosowe, lawendowe i miętowe. Oraz chaotyczne i nieidealne bezo-lizaki, które są ukłonem w stronę dzieci. Co prawda nie da się ich lizać, ale pięknie wyglądają i pysznie smakują. 

Czarna Beza - eksperyment beza | Hania Beza

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzący: Kamil Jasieński

Gość: Hania Beza

Data emisji: 06.10.2023

Godzina emisji: 08.16

kul

Czytaj także

Najlepsze chińskie śniadanie? "Je się na ulicy i w pidżamie"

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2023 13:20
Chińskie jedzenie kojarzy się przede wszystkim z ryżem. Ale kuchnia z tej części Azji ma nam dużo więcej do zaproponowania: pierożki wonton, bułeczki baozi oraz youtiao - śniadaniowy przysmak, który podbija internet. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Więcej niż ryż z dodatkami. Mistrzowskie przepisy na paellę

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2023 18:30
Tak jak w niedzielę na polskich stołach królowały rosół i kotlet schabowy z ziemniakami, tak mieszkańcy Walencji od wieków zajadają się paellą. Co roku obchodzą jej święto i organizują Paelle World Cup o tytuł mistrza świata w paelli.   
rozwiń zwiń