- 18 czerwca to Międzynarodowy Dzień Sushi.
- Czwórkowe studio odwiedzili: Alon Than, mistrz świata w sushi, restaurator, jeden z najbardziej wpływowych szefów sushi na świecie, oraz Piotr Kuc, zwycięzca Poland Sushi Cup 2024, mistrz Polski w sushi.
- Sushi to metoda podawania ryżu. Dziś w Polsce bez problemu dostaniemy wszystkie składniki, z których można je przygotować.
Sushi w Polsce
Alon Than, mistrz świata w sushi, restaurator, jeden z najbardziej wpływowych szefów sushi na świecie, do Polski przyjechał 20 lat temu. Już wtedy zauważył modę na sushi, choć rynek wcale nie był łatwy. - Wielu składników nie było, były trudno dostępne. Niektóre produkty sprowadzałem z Niemiec, z Austrii. To się zmieniło, dziś mamy wszystko, co chcemy - mówi gość Kamila Jasieńskiego. - W Polsce mamy już dostęp do dobrej, świeżej ryby. Ona jest bardzo ważna. Suche produkty możemy przechowywać dłużej, ale ryby i owoce morza muszą być świeże.
Sushi ma przeróżne rodzaje, przygotowywane jest z dodatkiem różnych ryb. Jak się okazuje, i na nie są sezony. Najbliższe miesiące to czas sardynek, kraba czy dorady.
Alon Than dziś pracuje z zespołem liczącym około 100 osób. Każda z nich lubi sushi. - Oni mają dużą wiedzę, wszyscy lubią tradycję japońską, w tym tradycję robienia sushi - przyznaje. - W tym zawodzie najważniejsze jest, żeby lubić to, co się robi.
23:02 czwórka pierwsze słyszę 18.06.2024 sushi 8.17.mp3 O sushi opowiadają Alon Than i Piotr Kuc (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Sushi to metoda podawania ryżu, nie ryby. Rozróżniamy przeróżne rodzaje jego serwowania, np.:
- maki,
- sashimi,
- nigiri,
- gunkan.
- W ostatnim czasie w Polsce najbardziej popularne są sashimi i nigiri. Moim zdaniem wynika to z tego, że mamy dostęp do najlepszych produktów - ocenia Alon. - Z sushi możemy eksperymentować, dodawać różne smaki. Robiłem maki z kaczką, czasem dodaję trufle z Włoch. Przygotowując je, warto pamiętać, że trzeba umieć podstawę, znać tradycję.
W Japonii sushi je się od dziesiątek lat. Alon Than zdradza, że korzenie tej metody podawania ryżu wywodzą się z Tajlandii, chodziło o sposób konserwacji ryby. Japończycy to udoskonalili.
Sushi zafascynowało Piotra Kuca - zwycięzcę Poland Sushi Cup 2024, mistrza Polski w sushi - gdy miał zaledwie 16 lat. - Rodzice zabrali mnie na targi gastronomiczne. Tam Japończyk przygotowywał sushi. Już wtedy powiedziałem mojemu tacie, że to właśnie będę robił w życiu - wspomina gość Czwórki.
- Piotr nie był łatwym uczniem, ale jest dokładny i kocha to, co robi - ocenia Alon. - Dodatkowo potrafi kierować ludźmi, pracować tak, żeby wszystko było okej.
Jak nauczyć się robić sushi?
Każdy z nas może zapisać się na kurs robienia sushi. Początek to nauka gotowania ryżu, bo to on jest tu kluczowym składnikiem. - Potem uczeń jest wdrażany w rozbiór ryby, w kulturę wobec produktu. Następnie już robi się sushi - zaczynamy od prostych jednoskładnikowych hosomaki. Uczymy się rolowania - opowiada Piotr Kuc.
- Naukę oprawiania ryby zaczynamy od małych okazów, od sardynki, przez np. makrelę, aż po tuńczyka - opowiada Alon.
Czwórkowi goście zdradzają, że każdy z nich ma około 20-30 noży. Traktują je jak najlepsze gadżety, kolekcjonują.
Dziś Piotr Kuc przygotowuje się do wyjazdu na Mistrzostwa Świata Sushi do Japonii. Tam czekają na niego dwa dni zawodów. - Pierwszy dzień to tradycyjna odsłona sushi - opowiada Alon, który wygrał te mistrzostwa kilka lat temu. - Drugi to dzień kreatywny, gdzie pokazujemy zaawansowane techniki przygotowania, wprowadzamy własne produkty.
Jak jeść sushi, a jak nie jeść?
Ogromnym atutem sushi jest to, że przygotowywane jest ze świeżych, nieprzetworzonych, naturalnych produktów. Polacy chętnie je jedzą, choć czasem mają wątpliwości, jak je jeść.
- Przede wszystkim nie używamy sztućców - zaznaczają goście Kamila Jasieńskiego. - Można jeść pałeczkami, ale najlepiej je się palcami. Należy też korzystać z sosu sojowego i wasabi, które dostajemy do sushi - to nie są tylko ozdoby talerza. One mają działanie antybakteryjne, co jest istotne przy sushi - podkreśla Alon.
Piotr Kuc wyjaśnia, że sosem sojowym przyprawiamy rybę, a nie ryż, bo ten ma już swój smak. - Ja lubię, dla smaku, wymieszać sos sojowy z wasabi - przyznaje. - Żeby jednak lepiej poznać smak wasabi i jego działanie, to, jak "rusza nasz mózg", powinniśmy dodać je na rybę - zdradza Alon.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Goście: Alon Than (mistrz świata w sushi, restaurator, jeden z najbardziej wpływowych szefów sushi na świecie), Piotr Kuc (zwycięzca Poland Sushi Cup 2024, mistrz Polski w sushi)
Data emisji: 18.06.2024
Godzina emisji: 7.14
pj/kormp