Wykwintne dania z chwastów. Skarby natury trafiają na stół

Ostatnia aktualizacja: 26.04.2018 11:28
Marynowane męskie kwiatostany sosny, syrop z płatków maku polnego, czy chwastne pesto wiosenne. Jak to zrobić, opowie Małgorzata Ruszkowska, współautorka książki "Dzikie smaki".
Kaja Nowakowska i Małgorzata Ruszkowska - Mead Ladies
Kaja Nowakowska i Małgorzata Ruszkowska - Mead LadiesFoto: www.facebook.com/meadladies/

Te specjały, to tylko niektóre przykłady na to, jak możemy skomponować danie z tego co znajdziemy podczas wiosennego spaceru. Po 8.00 pojawi się u nas współautorka książki "Dzikie smaki" Małgorzata Ruszkowska, która na co dzień, wraz z Kają Nowakowską, prowadzi działania duetu Mead Ladies. Porozmawiamy nie tylko o przepisach, ale także o tym, jak rozpoznawać jadalne dzikie rośliny, co możemy z nich zrobić? Jakie właściwości mają dziko rosnące kwiaty - czy mogą być lecznicze, trujące?

Ponadto weźmiemy udział w 48 godzinnych warsztatach pianistycznych, poznamy historię krzesła Rajmunda Teofila Hałasa - typ 200-190. A od 6 będą nam towarzyszyć komary. Samice tych owadów ssą krew zwierząt stałocieplnych, natomiast samce żywią się nektarem kwiatów. Będzie też prognoza pogody na weekend i cały kolejny tydzień oraz dowiemy się, jakie rodzaje gramofonów funkcjonowały w klubach muzycznych w latach 70.

***

Na "Najlepszy dzień tygodnia" - w piątek (27.04) w godz. 6.00-9.00 - zapraszają Kamila Dębczak i Kuba Marcinowicz.

pj/ac

Czytaj także

Warzywa i owoce. Powinniśmy jeść aż 5 porcji dziennie?

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2017 16:00
Eksperci do spraw prawidłowego żywienia alarmują - jemy za mało warzyw i owoców. Blisko jedna trzecia dzieci w Polsce, w wieku od 1 roku do 3 lat, nie spożywa codziennie warzyw. Tylko, czy warzywa i owoce w dużych ilościach są na pewno zdrowe?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Cukier - jak pozbyć się słodkiego uzależnienia?

Ostatnia aktualizacja: 20.04.2018 15:04
Nasze komórki nie wiedzą, że jedzenia jest pod dostatkiem. Działają tak od milionów lat: oszczędzają energię i robią zapasy.
rozwiń zwiń