Sekretne życie czyżyków i mrożona kuchnia włoska

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2019 15:10
W programie sprawdzimy z czego składa się lasagne w wersji mrozonej i domowej, zdradzimy też tajemnice czyżyków, malutkich, ale bardzo walecznych ptaków.
Lasagne
LasagneFoto: Pixabay.com/Romi

W audycji sprawdzimy, z czego składa się mrożona lasagne, którą wystarczy włożyć do mikrofalówki i odgrzać. Włoskie danie za 12 złotych gotowe jest w kilka minut. Dowiemy się, ile jest w niej mięsa, prawdziwego makaronu, a ile spulchniaczy i niepotrzebnych dodatków. Przygotujemy również krok po kroku prawdziwą lasagnę z sosem beszamelowym.

Spotkamy się z czyżykiem, walecznym choć malutkim ptakiem. W zasadzie jego nazwa brzmi czyż pospolity, ale wszyscy pieszczotliwie nazywają go czyżykiem. Jak tylko pojawi się w czyimś karmniku, od razu widać w nim typowego przywódcę. Czyżyk nie odlatuje do ciepłych krajów.

Będzie tez odrobina kultury, sportu i pogody.

***

Na audycję z cyklu "Najlepszy Dzień Tygodnia" w piątek (6.09) o godzinie 7.05 zaprasza Kuba Marcinowicz

kd/ac

Czytaj także

Mrożone czy świeże? Jak zrobić pyszne, chrupiące frytki?

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2019 11:21
- Kochamy ziemniaki w formie smażonej, bo to jest skrobia, czyli energia. Ale w połączeniu z tłuszczem to kosmos dla organizmu. W żadnej formie to nie jest dobry pomysł na pełnowartościowy posiłek - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. Kupić, czy zrobić samodzielnie?

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2019 13:13
- "Garmażerka", czyli produkty sprzedawane w opakowaniach i przygotowane od razu do podgrzania i spożycia to jeden z gorszych pomysłów - mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Myślisz, że widziałeś już wszystko? Tego jeszcze nie wiesz o jajkach

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2019 15:51
Jajko jajku nierówne. Zazwyczaj jemy kurze, ale przecież możemy sięgnąć po jajko gęsie, kacze, perlicze, przepiórcze czy strusie. Czym się różnią i jakie mają dla nas wartość? Tuż przed świętami wielkanocnymi sprawdziliśmy to w audycji "Stacja Nauka".
rozwiń zwiń