Jak wybrać dobre jajka i które kury rzeczywiście są szczęśliwe?
- Jajka przepiórcze są maleńkie, mają charakterystyczną skorupkę pokrytą plamkami, i proporcjonalnie większy udział żółtka niż w przypadku jaj kurzych. Zawierają sporo miedzi, żelaza i cynku, witamin z grupy B, to także skarbnica dobrze przyswajalnego fosforu - tłumaczyła dietetyk Magdalena Woźniak. - W lodówce możemy je przechowywać nawet trzy miesiące.
W białku jajek kaczych jest mniej wody, niż w białku kurzych, dlatego zbyt długo gotowane stają się "gumowate", dłużej też się je ubija. Jaja gęsie mają "charakterystyczny oleisty posmak", zawierają też dużo cholesterolu i są ciężkostrawne. Indycze zaś najlepsze są do wypieków? Dlaczego - o tym w nagraniu materiału reporterskiego, który przygotowała Oliwia Olczyk. W programie mówiliśmy też o życiu kur - sprawdziliśmy, czym różni się chów ściółkowy od wolnego wybiegu i co oznaczają symbole, jakimi oznakowane są jajka w sklepach. Zaś Mateusz Wójcik sprawdził, jak gotować jajka, by zawsze wychodziły nam odpowiednio twarde bądź miękkie - czy jest jakiś wzór, dzięki któremu można to wyliczyć?
***
Tytuł audycji: Stacja Nauka
Prowadzi: Patryk Kuniszewicz
Data emisji: 18.04.2018
Godzina emisji: 12.15
kd/kul