Granola - to po prostu słodycz. "Lepiej wybierz zwykłe płatki"
- Czosnek to jest turbożywność - mówi Ewa Sypnik-Pogorzelska z Dietosfery. - Myślę, że ze względów zdrowotnych warto o nim pamiętać właśnie w tym czasie jesienno-zimowym, aczkolwiek naszą odporność budujemy cały rok - dodaje. - Nie powinno go zabraknąć w naszej kuchni. Jest znakomitą przyprawą, ma charakterystyczny smak, wyczuwalny szczególnie w kuchni włoskiej, ale też w naszych polskich smakach.
04:26 czwórka ndt 20.11.2020 czosnek.mp3 O dobroczynnych właściwościach czosnku opowiada Ewa Sypnik-Pogorzelska z Dietosfery (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
Ewa Sypnik-Pogorzelska zwraca uwagę na dobroczynne właściwości tego warzywa. Czosnek zawiera wiele przeciwutleniaczy, witaminy z grupy B, selen, potas, wiele innych wartościowych składników.
Czosnek jest takim produktem, który cały rok możemy spożywać i korzystać z jego wartości odżywczych Ewa Sypnik-Pogorzelska
- Zawarte w czosnku związki siarki nadają ten charakterystyczny zapach. To specyficzny składnik - alicyna - ona jest uznawana za naturalny antybiotyk - mówi specjalistka. Czosnek wspomaga walkę z bakteriami, z wirusami. Szczególnie, jeśli ktoś ma kłopoty z Helicobacter pylori, świetnie może pomóc sobie czosnkiem - dodaje. - Czosnek ma działanie hipotensyjne czyli obniża ciśnienie krwi, a także poziom złego cholesterolu. Polecany jest dla osób z problemami sercowymi.
Dietetyczka podkreśla też dobroczynne działanie czosnku, który obniża poziom glukozy we krwi, a również pobudza trawienie, perystaltykę jelit.
Sprawdź także:
Na rynku możemy znaleźć kilka odmian tego warzywa. - Najlepszy jest ten nasz, polski, a kupując go dodatkowo wspomagamy rodzimą gospodarkę - mówi ekspertka. - Uważać należy na czosnek chiński, który niekoniecznie ma tak dobre właściwości, jak ten nasz rodzimy. Warto dopytywać i kupować z dobrych źródeł - dodaje.
Cortland, Kosztela, Fantazja, Reneta – czas na jabłka!
Czosnek dobrze jeść na surowo. Przed podaniem warto go rozcierać i miażdżyć, wtedy otwieramy jego komórki, a dostępność tych dobroczynnych składników jest lepsza.
Czosnku nie brakuje też w daniach Arkadiusza Płońskiego, szefa kuchni. Nam proponuje on przystawkę z czosnkiem: Puree z czosnku gotowane w mleku kokosowym i podane z pieczonym bakłażanem i pomidorkami cherry
03:12 czwórka ndt 20.11.2020 czosnek2.mp3 Puree z czosnku gotowane w mleku kokosowym i podane z pieczonym bakłażanem i pomidorkami cherry - przepis Arka Płońskiego (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
Składniki:
garść czosnku
200 ml mleka kokosowego
1 bakłażan
garść pomidorków
rukola do dekoracji
sól pieprz do smaku
Myjemy wyżywa. Czosnek obieramy. Wrzucamy do do rondelka i zalewamy wodą. Gotujemy go. Po około 10-12 minutach czosnek odcedzamy. Wkładamy go ponownie do rondelka i zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy do momentu zredukowania się mleka o połowę i wtedy dorzucamy soli i pieprzu do smaku. Całość blendujemy na gładką konsystencję.
Bakłażana kroimy na pół, wzdłuż. Oprószamy solą i zostawiamy na 10 minut, dzięki czemu pozbędziemy się goryczki. Bakłażana wkładamy na patelnię z odrobiną oliwy i smażymy z obu stron po około 4-5 minut. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Bakłażan układamy na blaszce, dodajemy pomidorki pokrojone na pół. Pieczemy 10 minut. Dodajemy sól i pieprz.
Po wyjęciu z piekarnika bakłażana smarujemy puree, dodajemy pomidorki, dekorujemy rukolą.
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzi: Mateusz Kulik
Goście: Ewa Sypnik-Pogorzelska (Dietosfera), Arek Płoński (szef kuchni)
Materiał przygotowała:
Data emisji: 20.11.2020
Godzina emisji: 7.32, 8.29