Czosnek - słynny, polski superfood

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2020 10:31
Jego zapach wielu odstrasza, jednak, jak przekonuje dietetyczka, warto się przełamać i jeść go cały rok. Czosnek pomoże budować naszą odporność.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Dipak Shelare/Shutterstock

granola 1200.jpg
Granola - to po prostu słodycz. "Lepiej wybierz zwykłe płatki"

- Czosnek to jest turbożywność - mówi Ewa Sypnik-Pogorzelska z Dietosfery. - Myślę, że ze względów zdrowotnych warto o nim pamiętać właśnie w tym czasie jesienno-zimowym, aczkolwiek naszą odporność budujemy cały rok - dodaje. - Nie powinno go zabraknąć w naszej kuchni. Jest znakomitą przyprawą, ma charakterystyczny smak, wyczuwalny szczególnie w kuchni włoskiej, ale też w naszych polskich smakach. 


Posłuchaj
04:26 czwórka ndt 20.11.2020 czosnek.mp3 O dobroczynnych właściwościach czosnku opowiada Ewa Sypnik-Pogorzelska z Dietosfery (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)

 

Ewa Sypnik-Pogorzelska zwraca uwagę na dobroczynne właściwości tego warzywa. Czosnek zawiera wiele przeciwutleniaczy, witaminy z grupy B, selen, potas, wiele innych wartościowych składników. 

Czosnek jest takim produktem, który cały rok możemy spożywać i korzystać z jego wartości odżywczych Ewa Sypnik-Pogorzelska


- Zawarte w czosnku związki siarki nadają ten charakterystyczny zapach. To specyficzny składnik - alicyna - ona jest uznawana za naturalny antybiotyk - mówi specjalistka. Czosnek  wspomaga walkę z bakteriami, z wirusami. Szczególnie, jeśli ktoś ma kłopoty z Helicobacter pylori, świetnie może pomóc sobie czosnkiem - dodaje. - Czosnek ma działanie hipotensyjne czyli obniża ciśnienie krwi, a także poziom złego cholesterolu. Polecany jest dla osób z problemami sercowymi.

Dietetyczka podkreśla też dobroczynne działanie czosnku, który obniża poziom glukozy we krwi, a również pobudza trawienie, perystaltykę jelit.

Sprawdź także:

Na rynku możemy znaleźć kilka odmian tego warzywa. - Najlepszy jest ten nasz, polski, a kupując go dodatkowo wspomagamy rodzimą gospodarkę - mówi ekspertka. - Uważać należy na czosnek chiński, który niekoniecznie ma tak dobre właściwości, jak ten nasz rodzimy. Warto dopytywać i kupować z dobrych źródeł - dodaje. 


shutterstock owoce jabłka mythja 1200.jpg
Cortland, Kosztela, Fantazja, Reneta – czas na jabłka!

Czosnek dobrze jeść na surowo. Przed podaniem warto go rozcierać i miażdżyć, wtedy otwieramy jego komórki, a dostępność tych dobroczynnych składników jest lepsza. 

Czosnku nie brakuje też w daniach Arkadiusza Płońskiego, szefa kuchni. Nam proponuje on przystawkę z czosnkiem: Puree z czosnku gotowane w mleku kokosowym i podane z pieczonym bakłażanem i pomidorkami cherry

Posłuchaj
03:12 czwórka ndt 20.11.2020 czosnek2.mp3 Puree z czosnku gotowane w mleku kokosowym i podane z pieczonym bakłażanem i pomidorkami cherry - przepis Arka Płońskiego (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)

 

Składniki:

garść czosnku

200 ml mleka kokosowego

1 bakłażan

garść pomidorków

rukola do dekoracji

sól pieprz do smaku

Myjemy wyżywa. Czosnek obieramy. Wrzucamy do do rondelka i zalewamy wodą. Gotujemy go. Po około 10-12 minutach czosnek odcedzamy. Wkładamy go ponownie do rondelka i zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy do momentu zredukowania się mleka o połowę i wtedy dorzucamy soli i pieprzu do smaku. Całość blendujemy na gładką konsystencję.

Bakłażana kroimy na pół, wzdłuż. Oprószamy solą i zostawiamy na 10 minut, dzięki czemu pozbędziemy się goryczki. Bakłażana wkładamy na patelnię z odrobiną oliwy i smażymy z obu stron po około 4-5 minut. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Bakłażan układamy na blaszce, dodajemy pomidorki pokrojone na pół. Pieczemy 10 minut. Dodajemy sól i pieprz. 

Po wyjęciu z piekarnika bakłażana smarujemy puree, dodajemy pomidorki, dekorujemy rukolą. 

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzi: Mateusz Kulik

Goście: Ewa Sypnik-Pogorzelska (Dietosfera), Arek Płoński (szef kuchni)

Materiał przygotowała: 

Data emisji: 20.11.2020

Godzina emisji: 7.32, 8.29

Czytaj także

Marcin Molik: koniec roku w kuchni należy do pietruszki

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2019 18:00
- W gotowaniu inspiruję się porami roku. Przełom roku to czas kiedy pod ręką mamy pietruszkę - mówi Marcin Molik, autor książki "Jak smakuje rok”. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jadł go Neron, by poprawić swój głos. Por na talerzu

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2020 09:20
Pora i jego lecznicze właściwości podobno znano już w starożytności. Do Polski przywiozła go królowa Bona. Jak dziś poznać polskiego pora i tego z zagranicy?
rozwiń zwiń