TomatoTart, czyli alternatywa dla pizzy

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2021 12:05
Po sukcesach "feta pasty" i pieczonej owsianki swoje pięć minut w sieci ma przepis na pomidorową tartę. Jak ją przyrządzić?
Tarta
TartaFoto: GlamStudio/Shutterstock.com

shutterstock tosty z czekoladą nutella 1200.jpg
Tosty na słodko - jak przyrządzić je w domu?

TomatoTart, czyli tarta z pomidorami zdaniem internautów jest pyszna, zdrowa i lekka, to w mediach społecznościowych jeden z najgorętszych przepisów tego lata. Chodzi o ciekawe połączenie soczystych pomidorów w różnych kolorach, dużej ilości sera i świeżych ziół. 

Posłuchaj
04:19 _PR4_AAC 2021_08_13-07-22-43.mp3 Jak przygotować TomatoTart, czyli legendarną tartę z pomidorami? (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka) 

-  TomatoTart to po prostu tarta z pomidorami - mówi Bartek Kochman, szef kuchni. - Przepis jest bardzo rozpowszechniony, być może dlatego, że jest również dość prosty. Poza tym do przygotowania tego dania wykorzystuje się produkty sezonowe, które akurat są łatwo dostępne - podkreślał. 

kawa mrożona shutter 1200 Sittipong Sirichamnan.jpg
Sposoby na pyszną kawę mrożoną. Idealna na ciepłe dni!

Czytaj także: 

Jak przyrządzić tomatotart samodzielnie we własnej kuchni? - Na spód zazwyczaj daje się ciasto francuskie, rozwijamy arkusz na blachę. Smarujemy to ciasto oliwą - wymieniał szef kuchni. - Możemy dodatkowo zastosować mozarellę tartą, albo tradycyjną, czyli w kulkach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza, układamy pomidorki na tarcie. Całość kropimy oliwą i posypujemy ziołami. 

Czytaj także:

Oregano, bazylia - te zioła, zdaniem eksperta, najlepiej komponować się będą z naszą pomidorową tartą. - Na górę dania kładziemy mozarellę, wstawiamy całość do piekarnika na 15-20 minut, do momentu, aż danie nam się ładnie zapiecze wyliczał Bartek Kochmann.

TomatoTart to danie bardzo fotogeniczne, bo pomidory, które wykorzystujemy mogą mieć przeróżne kolory. - To prawda, więc jeśli chodzi o walory estetyczne tarta pomidorowa bije tradycyjną pizzę na głowę - podkreślał ekspert. 

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzą: Szymon Jaworski

Materiał przygotował: Mateusz Kulik

Data emisji: 13.08.2021

Godzina emisji: 7.15

kd

Czytaj także

Szparagi - dietetyczny afrodyzjak

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2021 15:00
Jedno z najsmaczniejszych wiosennych warzyw to szparagi, gdy tylko się pojawiają to znak, że wiosna na dobre się zaczęła. Obok walorów smakowych mają dużo właściwości prozdrowotnych.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Noworleańska kanapka po' boy. "Prawdziwa fuzja smaków"

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2021 10:02
Po' boy to skrót od "poor boy", co w języku angielskim oznacza "biedny chłopiec". - Rodzajów po' bojów jest wiele, wśród nich każdy znajdzie coś dla siebie - mówią w Czwórce Marcelina Walaszek, Hubert Olczak.
rozwiń zwiń