Natka pietruszki - kompleks na jesienno-zimową odporność
Sezon na szparagi już się zaczął i trwa do lipca. Dobrze więc przez ten czas wprowadzić do swojej kuchni trochę tego warzywa, tym bardziej, że jest bardzo zdrowe. - Szparagi są bardzo wartościowym warzywem. Przede wszystkim są nisko kaloryczne. Pęczek szparagów ma mniej niż 100 kilokalorii, a to jest jednak dużo jedzenia - tłumaczy Magdalena Jarzynka - Jendrzejewska z Dietosfery. - Jest to produkt, który ma tzw. wysoką gęstość kaloryczną - mało kalorii i duża wartość odżywcza w tej objętości.
03:22 Czwórka/Najlepszy Dzień Tygodnia - szparagi 07.05.2021.mp3 Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska z Dietosfery opowiada o prozdrowotnych właściwościach szparagów (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)
Jak przekonuje specjalistka szparagi są produktem lekkostrawnym, zawierają dużo białka i błonnika, witaminę C, K, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E. Są również bogate w składniki mineralne typu żelazo, potas, magnez, selen i fosfor.
- Szparagi zawierają również naturalne sterole, czyli substancje, które pomagają obniżać poziom cholesterolu. Zawierają też inulinę, jedną z frakcji błonnika. Jest to naturalny probiotyk - substancja, która odżywia pożyteczne bakterie - wylicza dietetyczka. - Zawiera również fitoestrogeny, czyli roślinne odpowiedniki hormonów kobiecych estrogenów, które są m.in odpowiedzialne za popęd. Dlatego uważa się szparagi za naturalny afrodyzjak.
Jednak szparagi zawierają związki purynowe. - Osoby, które mają dnę moczanową, podwyższony poziom kwasu moczowego, choroby nerek, czy kamicę powinny ze szparagami uważać i nie jeść ich zbyt dużo - dodaje Magdalena Jarzynka - Jendrzejewska.
Czytaj także:
Czosnek - słynny, polski superfood
Szef kuchni Arkadiusz Płoński radzi jak przyrządzić przystawkę ze szparagów.
Szparagi zawijane w szynce parmeńskiej ze świeżo startym parmezanem i skropione oliwą truflową
Składniki:
pęczek szparagów
opakowanie szynki parmeńskiej
masło, sól, grubo zmielony pieprz
parmezan
15 ml oliwy truflowej
Szparagi płuczemy i obcinamy ok 1 cm łykowatych końcówek. Gotujemy wodę z łyżeczką cukru i szczyptą soli, wrzucamy szparagi i gotujemy 5 minut - tak, żeby były lekko chrupiące. Kiedy są już gotowe i lekko ostudzone, zawijamy je w cienkie listki szynki parmeńskiej. Na rozgrzanej do połowy mocy patelni topimy masło, wrzucamy szparagi i smażymy ok 1 minuty każdą ze stron. Następnie szparagi wyciągamy na papierowy ręcznik i odsączamy. Posypujemy parmezanem, skrapiamy oliwą truflową i danie gotowe.
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzi: Kuba Marcinowicz
Materiał: Mateusz Kulik
Data emisji: 19.02.2021
Godzina emisji: 6.31, 7.33
aw