Jedną z najpopularniejszych dzikich roślin jest pokrzywa. Możemy ją wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów - dodając do sałatek, do smoothie oraz do zupy Patrycja Machałek
Łąka, las, polana, a nawet przydomowy ogródek – wszystkie te miejsca skrywają dzikie rośliny, które możemy wykorzystać w kuchni. - Idzie jesień, więc pierwsze, co mi przychodzi do głowy, to grzyby, czyli najbardziej sezonowy z sezonowych produktów leśnych - mówi gość Czwórki. - Zachęcam też, żeby spróbować zrobić chleb żołędziowy na zakwasie, dżem jarzębinowy i wino wrzosowe.
10:39 CZWÓRKA Pierwsze slysze - rosliny 09 09 2021.mp3 Patrycja Machałek o "Smaku dzikich roślin" (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Naturalne kosmetyki. Które zioła stosować na problemy z cerą?
Książka Patrycji Machałek pozwala nie tylko odkryć właściwości nietypowych ziół, ale też zawiera ponad 100 przepisów na dania, w których można je wykorzystać. - Proponuję na przykład żołędziówkę, czyli kawę zrobioną z żołędzi. To przepyszny napój, który był bardzo popularny w trakcie i po wojnie, kiedy trudno było o prawdziwą kawę - wyjaśnia rozmówczyni Kamila Jasieńskiego. - Żołędzie co prawda nie zawierają kofeiny, ale są bardzo kaloryczne, więc dostarczają nam energii. Żołędziówka ma jesienny smak, zwłaszcza kiedy dodamy do niej przyprawy takie jak cynamon, kardamon, goździki albo cukier waniliowy.
Posłuchaj także:
Polskie superfoods - jak wykorzystać potencjał naszego ogródka?
W wielu przepisach pojawia się także czosnek niedźwiedzi. - Legenda głosi, że zajadają się nim niedźwiedzie, które właśnie wybudziły się z zimowego snu - opowiada autorka książki. - Ten gatunek czosnku jest efemeryczną rośliną, która wyrasta w lesie bardzo wczesną wiosną na dwa-trzy tygodnie. Podnosi odporność organizmu i jest bardzo zdrowy - dodaje Patrycja Machałek.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Patrycja Machałek (autorka książki "Smak dzikich roślin")
Data emisji: 09.09.2021
Godzina emisji: 08.15
kul