My, Polacy potrafimy "zniszczyć schabowego", tymczasem Japończycy nie rozbijają mięsa, tylko miejscowo nakłuwają z jednej i z drugiej strony Paweł Kawiński
Panko - bułka tarta, która nie wchłania tłuszczu
Tonkatsu to popularny w Japonii kotlet, który należy do grupy potraw określanych mianem katsu. Są to wszelkiego rodzaju kawałki mięsa otoczone panierką. Tonkastu powstaje z wieprzowiny, na przykład karkówki, panierowanej w panko i smażonej na głębokim tłuszczu, z dodatkiem prostych przyprawy, takich jak sól i pieprz. - Panko to bułka tarta, która nie nasiąka tłuszczem w trakcie smażenia i nadaje potrawie wyjątkową chrupkość - wyjaśnia szef kuchni Paweł Kawiński. - To produkt, który staje się coraz bardziej popularny i jest już dostępny w polskich sklepach - dodaje.
12:20 [CZWORKA]Nie na zarty 11 lipiec 2020 tomkatsu.mp3 Sekrety kuchni japońskiej - jak przyrządzić tonkatsu? (Nie na-żarty/Czwórka)
Sos Tonkatsu - jak to zrobić w domu?
Poke bowl - hawajska odpowiedź na sashimi
Danie może stanowić rodzaj przekąski, a w połączeniu z ryżem i warzywami może być daniem głównym. - Do tego dania serwuje się przede wszystkim świeże warzywa. Japończycy to uwielbiają - mówi gość Czwórki. Do potrawy obowiązkowo podaje się też dip w postaci gęstego, słodkiego sosu. - Sos Tonkatsu w oryginale to owoce, warzywa, sos ostrygowy, sos sojowy, miód, mirin. W domu można go zrobić z sosu Worcestershire, ketchupu, sosu sojowego, mirinu, sosu ostrygowego, cukru i jabłka - wymienia rozmówca Mateusza Kulika.
Posłuchaj także:
Tonkatsu syci i daje energię
Tonkatsu pojawił się w Japonii na przełomie XIX i XX wieku i szybko przyjął się jako posiłek sycący, a zarazem mało skomplikowany i w miarę tani. Wraz ze wzrostem popularności tonkatsu, pojawiły się różne wariacje na temat tego dnia - m.in. tonkatsu z dodatkiem jajek, cebuli i słodkiego sosu oraz katsu sando, czyli kanapki z kotletem.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Paweł Kawiński (szef kuchni, Ulala Chef)
Data emisji: 12.07.2020
Godzina emisji: 17.15
kul