Thanksgiving Day - święto dobrego jedzenia

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2020 14:20
W każdy czwarty czwartek listopada Amerykanie zasiadają do suto zastawionego stołu, żeby świętować Dzień Dziękczynienia. 
Święto Dziękczynienia w amerykańskim stylu
Święto Dziękczynienia w amerykańskim stylu Foto: Fortyforks/shutterstock.com

Najlepsza uczta podczas Thanksgiving Day odbywa się w nocy, kiedy je się kanapki z resztkami Anna Syta

Thanksgiving Day obchodzony jest na pamiątkę pierwszych dożynek mieszkańców kolonii Plymouth w 1621 roku. To właśnie wtedy uciekinierzy z Anglii mieli zorganizować kolację chcąc podziękować Bogu za to, że przeżyli tę trudną podróż i za obfite zbiory. 

Posłuchaj
15:28 [CZWORKA]Nie na zarty 21 listopad 2020 indyk.mp3 Święto Dziękczynienia w potrawach. Co jedzą Amerykanie? (Nie na-żarty/Czwórka) 

Żeby sprawdzić, czy indyk jest już upieczony, należy poruszać jego nogą. Jeśl dobrze "pracuje", mięso jest gotowe Anna Syta

Indyk w roli głównej

Indyk to rodowity ptak Ameryki Północnej, nic więc dziwnego, że aż 95 procent Amerykanów nie wyobraża sobie świątecznej kolacji bez tego dania. - Przygotowanie tej potrawy rozpoczyna się na kilka dni przed samym świętem - opowiada Anna Syta z restauracji amerykańskiej Coco & Roy. - Najpierw mięso przez dobę moczone jest w solance, potem trafia na suszenie do lodówki. Jeśli chodzi o nadzienie to są dwie szkoły - jedni pieką indyka bez farszu, inni nadziewają go tuż przed włożeniem do piekarnika.

Zobacz także:

Indyk jest zazwyczaj podawany z sosem żurawinowym, puree ze słodkich ziemniaków lub białych oraz z sosem pieczeniowym - gravy.

Jednym z najpopularniejszych sposobów podania zielonej fasolki jest polanie jej zupą pieczarkową z puszki Anna Syta

Warzywa na milion sposobów

Jako dodatki pojawiają się także na stole: kukurydza, brukselka, zielona fasolka, marchew i inne sezonowe warzywa - najczęściej korzenne i pieczone. - Ja mam własny przepis na brukselkę, niestety jest dość pracochłonny, ale danie jest pyszne. Rozkładam brukselki na liście i podsmażam je na maśle. Dla ułatwienia można je też zetrzeć na tarce - podpowiada rozmówczyni Mateusza Kulika. 

Jesienią cała Ameryka szaleje na punkcie dyni Anna Syta

Na deser dynia, jabłka oraz pekany

Najpopularniejszym deserem jest pumpkin pie, czyli ciasto z dyni. - Podstawą tego dania jest dyniowe puree, które miesza się z cukrem, jajkami i śmietaną. Upieczony placek serwuje się z bitą śmietaną - mówi gość Czwórki. - Popularny jest także pecan pie, czyli ciasto z orzechów pekan. Bardzo słodkie, ciężkie i kaloryczne.

Old-Fashioned Pumpkin Pie / Tasty

W roku 2020 Święto Dziękczynienia wypada 26 listopada.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Anna Syta (restauracja amerykańska Coco & Roy)

Data emisji: 21.11.2020

Godzina emisji: 17.15

kul

Czytaj także

Poutine. Kanadyjski przysmak, który wygląda jak bałagan

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2020 10:30
Syrop klonowy to nie jedyny kulinarny wynalazek Kanadyjczyków. Na liście jest jeszcze danie poutine. - To frytki oblane sosem pieczeniowym i posypane grudkami sera, który na moje oko, przypomina oscypek - opowiada Monika Grzelak autorka bloga Oh Kanada.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kotlet schabowy po japońsku. Jak przyrządzić tonkatsu?

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2020 13:20
Kotlet schabowy i tonkatsu - wyglądają niemalże identycznie, jednak różnice między nimi są dość istotne. Występują one zarówno w doborze składników, sposobie przyrządzania, jak i metodzie podawania. 
rozwiń zwiń