- Taka kaczka to może być popisowe danie na święta - podkreśla gość Mateusza Kulika. - Zwykle kaczka na stole kojarzy nam się z majerankiem i jabłkiem, jak postanowiłam ją trochę zmienić i zrobić w pomarańczach - dodaje.
Ludzie się śmieją, że w żyłach Ślązaków nie płynie krew tylko kluski śląskie Anna Klajmon
Anna Klajmon smaki i inspiracje czerpie ze wspomnień z dzieciństwa i kuchni śląskiej. - W Lesie mamy taką ideologię, że robimy kuchnię polską z powrotem do smaków dzieciństwa - wyjaśnia. - Szukamy naszych smaków dzieciństwa - tego, co robiła nasza babcia i mama. Czyli robimy taki comfort food - czyli coś, co ładnie wygląda i dobrze smakuje - dodaje.
Agata Wojda poleca gęsinę. Jak ją przyrządzić?
Anna Klajmon w restauracji serwuje swoją ulubioną kluskę śląską w nowej odsłonie, na talerzu towarzyszy jej m.in. espuma z palonego masła.
Jak szefowa kuchni pracuje nad kartą restauracji? Dlaczego jada kanapki ze smalcem i koperkiem? O tym m.in. w rozmowie z audycji.
W audycji - w ramach cyklu "Kulinarne ABC" przyrządziliśmy także zupę migdałową. Przepis, znany już w baroku, w Czwórce zdradza doktor Marta Sikorska z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK.
Kaczka w pomarańczach z kluską śląską z dynią i czerwoną kapusta z boczkiem
Kaczka 1 szt
Pomarańcze 2 szt
Świeży majeranek 1 doniczka
Sol pieprz
Olej 100 ml
Kaczkę natrzeć otartą skórka z pomarańczy, posiekanym majerankiem, solą, pieprzem, polać oliwą, wycisnąć sok z pomarańczy. Wszystko zalać i piec w piekarniku w temperaturze 160 stopni około półtorej godziny.
Kluski
Ziemniaki ugotować 1 kg
Dynia pieczona 200 g
Twaróg 100 g
Mąka ziemniaczana 1/4
Jajko 1
Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę.
Dynie upiec z solą, oliwa i tymiankiem - do miękkości. Przecisnąć przez praskę.
Dodać twaróg wszystko wymieszać i ubić w misce. Podzielić ciasto na 4. Jedną cześć wyciągnąć i wsypać tam mąkę ziemniaczaną, dodać jajko, wszystko wyrobić, formować kluski.
Kapusta czerwona
1 mała główka
Boczek 250 g
Cebula 2 szt
Ocet sól pieprz sos sojowy cukier
Kapustę gotujemy do miękkości, odcedzamy i zlewamy octem ok. 1/3 szklanki.
Boczek kroimy w kostkę i smażymy. Dodajemy do kapusty razem z posiekana w kostkę cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sosem sojowym.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Anna Klajmon ( uczestniczka Top Chefa)
Data emisji: 14.12.2019
Godzina emisji: 17.16
pj/kul