Kotlet schabowy po japońsku. Jak przyrządzić tonkatsu?
Makaron do "siorbania"
Istnieje wiele teorii na temat tego, kto nauczył Japończyków wytwarzać makaron udon - jedne źródła na to, że był to buddyjski mnich, inne, że chiński wysłannik. Na początku przygotowywany był na szczególne okazje związane z religijnymi uroczystościami, w czasach świetności Imperium Japońskiego, w okresie Edo (1603 – 1868 r.) trafił pod strzechy. - Wtedy to właśnie przyzwyczajeni do jedzenia ryżu Japończycy docenili ciepłą kuchnię - mówi szef kuchni Paweł Kawiński. - Dziś udon podawany jest i na ciepło, i na zimno, z bulionem albo jako samodzielne danie. Może być serwowany zaraz po ugotowaniu lub dodatkowo podsmażany - dodaje. Makaron "na sucho" z sosem, je się pałeczkami, udon w bulionie należy... siorbać.
12:24 [CZWORKA]Nie na zarty 31 październik 2020 udon.mp3 Jak przygotować makaron udon? (Nie na-żarty/Czwórka)
The Art Of Making Noodles By Hand / Tasty
Japoński savoir-vivre. Pałeczkami zjadamy tylko imbir!
Kitsune udon - Japończycy to uwielbiają!
Udon to rodzaj grubego i sprężystego makaronu zrobionego z mąki pszennej. Podawany jest w ciepłym bulionie dashi z drobno posikaną szalotką lub innymi warzywami. Smak bulionu i dodatki mogą się różnić w zależności od regionu. Serwuje się go m.in. z dodatkiem wieprzowiny, marynowanego imbiru, kurczaka, miso, wędzonej ryby, sosu sojowego lub sezamowego. - Najpopularniejszy jest kitsune udon, czyli udon w gorącym wywarze z jasnego bulionu ze smażonym tofu, podawany z wakame i szczypiorkiem. Japończycy to uwielbiają - przyznaje rozmówca Mateusza Kulika.
Podróż śladami ramenu. Jaki jest rodowód rosołu z Azji?
Domowy udon - jak go zrobić?
Udon jest bogatym źródłem węglowodanów, jednak w porównaniu do klasycznych włoskich makaronów, jest nieco mniej kaloryczny. Jeśli chcielibyśmy go przygotować w domu, będziemy potrzebować mąkę pszenną, wodę oraz... dużo siły. - Ciasto musi być zagniatane z dużą energią i są tacy, którzy robią to nawet nogami - mówi Kawiński. - Przyda się także maszynka, która uformuje nam odpowiedni kształt makaronu, bo klasyczny udon powinien mieć do 5 mm grubości. Posypujemy go mąką ziemniaczaną, żeby się nie sklejał i gotujemy ok. 8 minut na wrzątku.
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Paweł Kawiński (szef kuchni, Ulala Chef)
Data emisji: 31.10.2020
Godzina emisji: 17.15