Chaczapuri - zwierciadło gruzińskich emocji

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2020 09:16
Chaczapuri to jedno z najpopularniejszych gruzińskich dań. Jak je przygotować samodzielnie w domu?
Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjneFoto: Ratov Maxim/Shutterstock.com

shutterstock Alexander Prokopenko bibimbap 1200.jpg
Bibimbap. Koreański ryż, który "czyści" lodówkę

Chaczapuri to sycąca potrawa w formie łódki z drożdżowego ciasta, w której znajduje się ser, jajko oraz masło. Gruziński zapiekany placek występuje w kilku różniących się od siebie wariantach, są m.in. chaczapuri adżarskie, imeretyńskie czy megrelskie. Czwórkowy gość Dawid Megulow, Ormianin od zawsze mieszkający w Gruzji opowiada o tym niezwykłym daniu. 

- Dobre chaczapuri trzeba przygotowywać w dobrym nastroju, żeby wyszło smaczne - mówi specjalista. Nazwa tego dania pochodzi od dwóch słów "puri" - chleb i "chacza" - twaróg. Mimo to, Czwórkowy gość twierdzi, że chaczapuri bardziej przypomina pizzę niż chleb. 


Posłuchaj
12:26 czwórka nie na żarty 7.11.2020 chaczapuri 17.09.mp3 Jak przygotować chaczapuri opowiada Dawid Megulow, Ormianin mieszkający w Gruzji (Nie na-żarty/Czwórka)

 

By przygotować chaczapuri potrzebujemy:

210 gramów mąki

125 ml wody

10-12 g drożdży

3/4 łyżki oleju

1/3 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki cukru

Ser przygotowujemy oddzielnie - ścieramy go na tarce, dodajemy 1 jajko i masło (20 g). Mieszamy to i robimy kuleczkę. 

Wszystkie składniki ciasta mieszamy i tak przygotowaną masę odstawiamy na 30-40 minut by ciasto urosło. 

Na desce posypanej mąką formujemy placek o średnicy około 20 cm. Nakładamy masę serową, zawijamy jak pierogi chinkali. I wkładamy do pieca. Gdy się zarumieni to oznacza, że jest gotowe. 

- Chaczapuri to jedno z najważniejszych dań gruzińskiej kuchni - mówi gość Mateusza Kulika. - W zależności od regionu, jest ich kilka rodzajów. Niektórzy zamiast sera dodają fasolę albo mięso. Wszystkie chaczapuri wyglądają podobnie - przypominają pizzę. Jedynie adżarskie ma kształt łódki. 

Gruzini jedzą chaczapuri bez dodatków. Dawid Megulow twierdzi, że chaczapuri z jogurtem jedzą jedynie turyście.

Zobacz także:


shutterstock kazoka makaron udon 1200.jpg
Udon. Prezent z Chin, który stał się przysmakiem w Japonii

Rzymskie korzenie

Czwórkowy gość przypomina, że Gruzja to bardzo stary, starożytny kraj. A starożytni rzymianie mieli tu swój port - niedaleko Batumi. - Już wtedy robiono chaczapuri - twierdzi Dawid Megulow. - Nasze chaczapuri przypomina pizzę, jedynie dodatki ma inne - Gruzini do ciasta dodają przede wszystkim różne rodzaje sera. Wyjątkiem jest np. chaczapuri ze Swanetii (górskiego regionu Gruzji), gdzie to danie podawane jest z mięsnym nadzieniem - dodaje. 

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Dawid Megulow (Ormianin mieszkający całe życie w Gruzji)

Data emisji: 07.11.2020

Godzina emisji: 17.09

pj



Czytaj także

Jambalaya - smakuje najlepiej przy nowoorleańskim jazzie

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2020 07:33
Jambalaya to potrawa prosto z amerykańskiej Luizjany. Przypomina trochę gulasz lub gęstą zupę, a żeby ją przygotować potrzeba kilku odmian mięsa lub owoców morza, warzyw, przypraw, bulionu i długo gotowanej zasmażki. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kurczak generała Tso - jak przygotować to popularne chińskie danie?

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2020 12:11
Kurczak generała Tso to dla wielu naszych rodaków "typowe chińskie danie". - Słynie z charakterystycznego gęstego, znanego miłośnikom tej kuchni sosu o smaku słodko-kwaśnym - mówił Daniel Brzeziński, autor kanału "Umami".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Udon. Prezent z Chin, który stał się przysmakiem w Japonii

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2020 10:00
Wedle przeprowadzonego wśród turystów rankingu najatrakcyjniejszych dań Japonii makaron udon zajął piąte miejsce po sushi, ramen, sashimi oraz tempurze.
rozwiń zwiń