Corn dog. Przygotuj amerykański przysmak w domu

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2021 12:20
Corn dog nie jest u nas tak znany jak hod dog, a niektórzy zapewne nigdy o nim nie słyszeli. Jest to niezwykle popularna przekąska w Stanach Zjednoczonych. Bez problemu można go kupić na tamtejszych ulicach i w niewielkich knajpkach. W Czwórce wybieramy się wirtualnie za ocean i sprawdzamy jak zrobić go samodzielnie w domu. 
Corn dog
Corn dogFoto: NoirChocolate/Shutterstock.com

KarepaStock Shutterstock currywurst 1200.jpg
Currywurst, czyli hot dog według berlińczyków

Corn dog to tak naprawdę amerykańskie danie typu fast food, które pochodzi z Tekasasu.  Jest to parówka pokryta ciastem kukurydzianym i smażona w gorącym tłuszczu. 

Posłuchaj
14:06 Czwórka/Nie Na Żarty - corn dog 05.06.2021.mp3 Kamil Brodka zdradza przepis na amerykańską przekąskę corn doga (Nie Na Żarty/Czwórka)

- Corn dogowi niebawem może stuknąć setka. Pierwszy corn dog ujrzał światło dzienne w okolicach lat 30. ubiegłego wieku, kiedy to niemieccy imigranci w Teksasie próbowali wprowadzić maszynę, która nadziewała kiełbasę na patyk i od tego się zaczęło - mówi Kamil Brodka z food trucka Corn Dogs Brodka.

Przekąska doczekała się nawet swojego narodowego święta w USA, które przypada w okolicach słynnego turnieju koszykówki March Madness. - National Corn Dog Day jest imprezą towarzyszącą tej imprezie. Zjeżdża na nią mnóstwo food trucków wyłącznie z corn dogami - opowiada gość audycji. - Na imprezę przychodzi masa ludzi. Chciałbym żeby też tak było w Polsce.

shutterstock empanadas 1200.jpg
Empanadas - pierożki, które podbijają polskie kuchnie

Czytaj także: 

Nowym sposobem podania parówki możemy zaskoczyć bliskich i znajomych na pikniku, a jak przygotować corn doga?

- Ciasto robimy z mąki lub kaszki kukurydzianej z dodatkiem mąki pszennej, jajek, mleka, soli i cukru. Składniki łączymy w gładką masę i czekamy chwilę aż urośnie - zdradza przepis Kamil Brodka. - Wtedy na patyk nabijamy parówkę lub inne produkty, które się na nim nie rozpadną. Tak przygotowaną przekąskę zanurzamy w ciasto i przez ok. 4 minuty smażymy na oleju rozgrzanym do 190 stopni. Myślę, że wtedy będzie idealne. Ciasto w smaku przypomina donata, lub naszego pączka.

W Stanach corn doga najczęściej podaje się tylko z ketchupem, możemy jednak go serować z ulubionymi dodatkami i sosami. - Wymyślamy i podajemy różne warianty corn doga. Do moich najbardziej ulubionych należy wersja z chorizo - mówi gość Czwórki. - Kiełbasę chorizo polewamy sosem serowym, papryką jalapeño i kruszonymi nachosami.

W wariacjach na temat przekąski można pójść dalej i zamiast parówek, czy kiełbasy można wykorzystać cukinię, szparagi lub inne produkty - możliwości jest wiele.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Kamil Brodka (foodtrack Corn Dogs Brodka)

Data emisji: 05.06.2021 

Godzina emisji: 17.16

aw/kd

Czytaj także

Śniadanie rodem z meksykańskiego rancho

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2021 15:00
Huevos rancheros to danie, którego powinien spróbować każdy fan kuchni meksykańskiej. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Owady - alternatywne źródło białka?

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2021 16:20
- Potrzebujemy dużo białka, a hodowla owadów jest ekologiczna. Owady zajmują mało przestrzeni życiowej, a w porównaniu z hodowlą krów czy trzody chlewnej nie potrzebują zbyt dużo paszy i wody - mówi Krzysztof Smarzyński, prezes Koła Naukowego Technologów Żywności.  
rozwiń zwiń