Wiosenne porządki na talerzu
Fleksitarianizm jest dietą roślinną, która polega na okazjonalnym spożywaniu posiłków zawierających mięso lub ryby. To kompromisowy sposób odżywiania i najlepsza dieta na świecie, bo nie eliminuje z diety żadnej grupy produktów, ale niektóre znacznie ogranicza - Mniej mięsa to dobre hasło na wiosnę - opowiada Sylwia Majcher. - Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i nasze rodzime instytuty zajmujące się zdrowym żywieniem zalecają, dla naszego zdrowia, spożycie mięsa na poziomie pół kilograma tygodniowo.
Żyjemy w czasach mięsnego przesytu
Sylwia Majcher jest edukatorką ekologiczną, dziennikarką i autorką książek. Udowadnia, że resztki mają moc i z sukcesem mogą wracać na stół, by robić pyszne wrażenie. Wyłapuje ekościemy, opowiada o niemarnowaniu i wyzwaniach, jakie warto podejmować dla poprawy kondycji swojej i planety. W jej najnowszej książce "Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” znajdziemy fleksitariańskie przepisy dla całej rodziny. Autorka podkreśla, że warto we wszystkich działaniach zachować umiar i do ograniczania mięsa w diecie podchodzić zdroworozsądkowo. - Według mnie żyjemy w czasach mięsnego przesytu, ale nie zdajemy sobie z tego sprawy. Z różnych badań, także tych przeprowadzanych przez GUS, wynika, że spożycie mięsa rośnie. Statystyczny Polak zjada go 70 kg rocznie - przyznaje rozmówczyni Marty Hoppe.
Sprawdź także:
Elastyczny wegetarianizm jest dobry dla zdrowia
Jak podkreśla autorka książki, przy jej pisaniu opierała się na badaniach, analizach i opiniach ekspertów, którzy zgodnie twierdzą, że mięso nie jest tak istotne dla zdrowia jak dobrze skomponowana dieta. - Najważniejsze, żebyśmy jedli świadomie. Nie namawiam do rezygnowania z mięsa, pokazuję, że mamy problem z nadmiarem i tłumaczę jak od tego odejść - tłumaczyła. - Ponad 80 proc. zwierząt jest hodowanych po to, żebyśmy mogli je zjeść. Jeżeli jemy przetworzone mięso, słabej jakości to możemy się spodziewać, że konsekwencje dla naszego organizmu nie będą najlepsze. W dłuższej perspektywie może to prowadzić do rozwoju różnorodnych chorób.
17:43 CZWÓRKA Dajesz rade - sylwia majcher 30.03.2021.mp3 Sylwia Majcher radz, jak ograniczyć w diecie mięso i dlaczego warto to zrobić (Dajesz radę/Czwórka)
Pożegnanie ze schabowym
Tymczasem nadal pokutuje przekonanie, że najłatwiej jest wrzucić mięso na patelnie, żeby mieć gotowy obiad. A z warzywami trzeba się trochę "pobawić". - Oczywiście można wrzucić marchewkę i seler do zupy, ale lepiej jest je upiec, a potem podać z sosem orzechowym albo ostrzejszym, paprykowym. Kotlety z selera też świetnie smakują i nie wzbudzają tęsknoty za mięsem - dodaje Sylwia Majcher. - Wystarczy poprzestawiać sobie w głowie nawyki kulinarne i to „pożegnanie z mięsem” wcale nie musi być takie bolesne.
Nieprzeciętne wyzwanie
W tym roku Sylwia Majcher dołączyła do kapituły plebiscytu Nieprzeciętni 2022. Jak definiuje słowo "nieprzeciętność"? - Dla mnie nieprzeciętna osoba to taka, która ma swoje wartości, ma zajawkę i jest wierna swoim przekonaniom na przekór temu, co dookoła - tłumaczy gość Czwórki. - Szukam ludzi, którzy są konsekwentni w robieniu dobrych rzeczy. Takie osoby podziwiałam od zawsze.
NIEPRZECIĘTNI 2022 - zgłoś się do plebiscytu >>
***
Tytuł audycji: Dajesz radę
Prowadzi: Marta Hoppe
Gość: Sylwia Majcher (edukatorka ekologiczna, dziennikarka i autorka książek)
Data emisji: 30.03.2022
Godzina emisji: 14.10
kul
kul