Nauka

Czekolada dobra na serce

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2011 11:00
Duże ilości czekolady mogą chronić przed chorobami serca. Tak twierdzą naukowcy, którzy publikują wyniki swych badań na portalu British Medical Journal.
Duże ilości czekolady mogą chronić przed chorobami serca. Takiego zdania są naukowcy, którzy publikują wyniki swych badań na portalu Brytyjskiej Gazety Medycznej [British Medical Journal].
Przebadano łącznie prawie 115 tysięcy osób. Okazało się, że u tych, którzy zjadają dwie lub więcej tabliczek czekolady tygodniowo, ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia spada o ponad jedną trzecią. Ryzyko pojawienia się udaru - o 29 procent. Poza tym czekolada obniża ciśnienie krwi. Zdaniem autorów badań, jest to jednak zbyt piękne, by było prawdziwe. Za duże ilości czekolady mogą powodować otyłość i cukrzycę. Naukowcy nie zachęcają więc na razie do rzucania się na czekoladę; sugerują, by poczekać, aż kakaowy przysmak będzie produkowany z minimalną ilością cukru i tłuszczu. 

Przebadano łącznie prawie 115 tysięcy osób. Okazało się, że u tych, którzy zjadają dwie lub więcej tabliczek czekolady tygodniowo, ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia spada o ponad jedną trzecią, a ryzyko pojawienia się udaru - o 29 procent. Poza tym czekolada obniża ciśnienie krwi.

Autorzy badań przyznają jednak, że ich wyniki "są zbyt piękne, by były prawdziwe". Zbyt duże ilości czekolady mogą powodować otyłość oraz cukrzycę. Naukowcy nie zachęcają więc na razie do rzucania się na kakaowy przysmak; sugerują, by poczekać, aż będzie on produkowany z minimalną ilością cukru i tłuszczu. 

(iar)

Zobacz więcej na temat: cukrzyca medycyna
Czytaj także

Gorzka na zdrowie

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2010 13:28
Gorzka czekolada dobrze wpływa na serce - pod warunkiem, że jest spożywana w umiarkowanych ilościach.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Gorzka czekolada na serce

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2010 12:00
Jedzenie umiarkowanej ilości gorzkiej czekolady zamiast innych słodyczy pomaga obniżyć ryzyko chorób serca.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Czekolator, czyli połączenie czekolady i kalkulatora

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2011 18:35
Choć wygląda jak tabliczka czekolady nie nadaje się do jedzenia. Jedynie, co można przy jego pomocy zrobić, to coś policzyć.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Gorzka czekolada chroni przed słońcem

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2011 10:25
Jak się okazuje jedzenie gorzkiej czekolady chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Czekoladowa przypadłość

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2011 14:32
Każdy z nas lubi czekoladowe przysmaki. Czasami zdarza się jednak, że gdy rozpakowujemy czekoladę lub batona widzimy na ich powierzchni biały nalot. Czy jest to coś niepokojącego?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Złość zabija, uśmiech ratuje

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2011 11:30
Wybuchy złości i gniewu u osób po zawale serca częściej doprowadzają do kolejnego ataku. Z kolei śmiech i wszelkie pozytywne emocje przedłużają życie sercowców - przekonują specjaliści.
rozwiń zwiń