Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Marta Zdzieborska 27.11.2017

Śledź, kotlety wieprzowe i sukcesy Nikodema Dyzmy

- Dyzma często zajada stres. Gdy chce sobie dogodzić, idzie do bardzo taniej knajpki lub wraca do domu i zjada kawałek zimnej cielęciny – podkreślił Zbigniew Kmieć, opowiadając o bohaterze słynnej książki Tadeusza Dołęgi-Mostowicza.

- W "Karierze Nikodema Dyzmy" często przejawia się też wątek zimnych kotletów wieprzowych i śledzia, którym zawsze towarzyszą duże ilości alkoholu. W ten sposób Nikodem Dyzma przypieczętowuje każdy świeżo upieczony interes – powiedział Zbigniew Kmieć, podkreślając, że dzięki kartom powieści Dołęgi-Mostowicza można przenieść się do świata kulinariów, w których "rządzi dobrej jakości szynka z chrzanem".

Co kryje się w menu brydżowym opisywanym przez Dołęgę-Mostowicza i w jakich porach jadał obiad Nikodem Dyzma? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Data emisji: 25.11.2017

Godzina emsji: 12.00

mz/mc