Kuchnia włoska w czasach okupacji

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2015 16:00
Jesienią 1943 roku Norman Lewis - oficer brytyjskiego wywiadu - towarzyszył wojskom alianckim zajmującym Neapol...
Pizza Margarita - bez wątpienia najpopularniejsze danie kuchni neapolitańskiej.
Pizza Margarita - bez wątpienia najpopularniejsze danie kuchni neapolitańskiej. Foto: ElfQrin (Valerio Capello), lic. CC, wikipedia

Swoje obserwacje spisał w wydanym po latach dzienniku. Co jadano w rzeczywistości wojennej nędzy? Jak twórczo przetwarzano kuchnię południa Włoch w warunkach powszechnego głodu? O kuchennych improwizacjach, tajemnicy "ryby na przynętę", reinterpretacji podrobów i przepisach "cuccina povera"  (kuchni ubogiej) porozmawiamy z Tomaszem Prange-Barczyńskim, redaktorem naczelnym magazynu "Wino".

***

Na audycję "Droga przez mąkę - w sobotę (21.03) w godz. 11.30-12.00 - zaprasza Łukasz Modelski.

mm/mc

Czytaj także

Czereśnie jak baranki. W obrazach dawnych mistrzów jedzenie znaczyło

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2014 12:00
W malarstwie do końca XVIII wieku potrawy pojawiały się niezwykle rzadko. Często natomiast mogliśmy podziwiać nieprzetworzone produkty, których sens daleko jednak wykraczał poza domenę kulinarną. O tym rozmawialiśmy w "Drodze przez mąkę".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Śledzie, pudding i muffiny. Orwell - propagandzista

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2015 14:00
W 1946 roku British Council zamówił u George'a Orwella tekst promujący kuchnię brytyjską wśród turystów. Esej nie został jednak opublikowany...
rozwiń zwiń