Okrętem flagowym gastronomii koreańskiej jest kimchi, czyli potrawa z kiszonych warzyw. Magdalena Tomaszewska-Bolałek zauważała, że istnieje ponad 200 odmian kimchi. O popularności tego dania decyduje nie tylko jego ciekawy smak, ale także walory zdrowotne. - Kuchnia koreańska wyrosła na bazie medycyny chińskiej, która mówi, że na nasze zdrowie przede wszystkim wpływa to, co jemy - podkreślał gość "Drogi przez mąkę".
Badaczka wróży dużą popularność kuchni koreańskiej w Polsce, ze względu na jej pokrewieństwo z gustami kulinarnymi Polaków, z zamiłowaniem do grilla włącznie.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Magdaleną Tomaszewską-Bolałek (historyczka kuchni)
Data emisji: 23.05.2015
Godzina emisji: 11.30
bch/kul