Błogosławione menu
Día de Muertos zaczyna się 31 października i trwa do Zaduszek. Święto powstało z połączenia przedchrześcijańskiej tradycji meksykańskich plemion i katolicyzmu, który przywieźli na ich ziemię Hiszpanie. Przed ich przybyciem święto zmarłych odbywało się w sierpniu i trwało cały miesiąc. Lecz - podobnie jak dziś - był to czas zabawy i cieszenia się życiem.
– Meksykanie nie myślą o śmierci. Meksykanie myślą o życiu – tłumaczył Piotr Grajewski. – Śmierć jest częścią cyklu. Nie wzbudza w nich przerażenia, lecz refleksję – dodał, opowiadając m.in. o tym, co je się w Meksyku podczas Día de Muertos i jak wygląda "menu zmarłych".
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Piotr Grajewski (finansista, podróżnik, znawca kuchni Tex-Mex)
Data emisji: 7.11.2015
Godzina emisji: 12.00
mc/tj