Najpopularniejsze danie - kwaśnica
Zbigniew Bajer nie ma wątpliwości, że najczęściej pod Tatrami dla turystów waży się kwaśnicę, którą przygotowuje się na bazie kapusty kiszonej i mięsa. - Wywar z wędzonych żeberek z odrobiną baraniny, boczek, kapusta koszona, ziemniaki, kminek, sól, pieprz - tego używamy, by zrobić kwaśnicę, czyli najprościej jak się da - mówi w radiowej Jedynce. - Często jednak nasi goście sięgają po tradycyjnego schabowego, golonkę, żeberka, pierogi i będąc na Podhalu, chcą spróbować tych potraw - podkreśla.
Tradycyjna kuchnia góralska jest przede wszystkim prosta, ale charakteryzuje się też niezwykłym smakiem. To właśnie dlatego turyści próbują tradycyjnych posiłków górali. - Turyści najbardziej są zadowoleni, kiedy mają kuchnię góralską, dlatego, że jak ktoś przyjeżdża do Zakopanego, chce spróbować takich przysmaków, czyli oscypków, jagnięciny, kwaśnicy, moskoli - mówi Zofia Listoś, szefowa kuchni jednego z zakopiańskich hoteli. - Natomiast w innych kuchniach goście wybierają żurek, barszcz czerwony, krem pomidorowy czy kotlet schabowy. Uwielbiają również krewetki - wyjaśnia.
Polacy jedzą zdrowo?
Jak stwierdza Mateusz Malinowski z jednej z zakopiańskich restauracji, szefowie kuchni potrafią zaskoczyć. - Staramy się naszych gości w tym stopniu zaskoczyć, żeby oni spróbowali naszych dań, m.in. moskoli (czyli placków, które piecze się na blasze lub w starym piecu kaflowym). (...) To samo dotyczy eksperymentów z bigosem czy innymi daniami - przyznaje szef kuchni.
- Od jakiegoś czasu Polacy jedzą coraz bardziej zdrowo. Od kilku lat utrzymuje się trend na żywienie fit. Bardzo często pojawiają się goście, którzy nie jedzą mięsa, ryb, stronią od nabiału i wybierają przykładowo, zamiast kotletów schabowych, kotlety warzywne lub zamiast gulaszu wołowego gulasz z soczewicy - słyszymy w audycji.
Co jedzą górale?
Przy tradycyjnym obiedzie nie może zabraknąć mięs, typowych dla góralskiej kuchni. - Ja od dziecka jem jagnięcinę i baraninę, więc bardzo zdrowo i bardzo smacznie. Trzeba umieć oczywiście odpowiednio je przygotować - mówi jeden z mieszkańców Podhala.
Najbardziej popularnymi przekąskami są sery - owcze i krowie. Najbardziej znany jest zdecydowanie oscypek, który zawiera minimum 60 proc. mleka owczego i 40 proc. mleka krowiego. Oscypki podaje się bez dodatków lub grillowane z boczkiem i żurawiną, z samą żurawiną i z wieloma innymi dodatkami.
04:27 Jedynka/SD kuchnia góralska 9.01.mp3 Nie tylko kwaśnica, ale również schabowy. Popularne dania kuchni góralskiej (Sygnały dnia/Jedynka)
Czytaj również:
***
Tytuł audycji: Sygnały dnia
Prowadzą: Karolina Rożej, Katarzyna Gójska
Materiał: Przemysław Bolechowski
Data emisji: 9.01.2023
Godzina emisji: 7.43
ans