Korzenie kuchni włoskiej

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2024 10:00
Pizza czy spaghetti to dania, które są znane na całym świecie. Co stoi za fenomenem włoskiej kuchni? O tym porozmawialiśmy w Programie 2 Polskiego Radia. Gościem audycji "Droga przez mąkę" był Paweł Bravo - felietonista kulinarny.
Co stoi za fenomenem włoskiej kuchni?
Co stoi za fenomenem włoskiej kuchni?Foto: Shutterstock/pixel-shot

Czy tradycja kulinarna buduje tożsamość narodową? Na jakiej zasadzie odbywa się to w przypadku kuchni włoskiej? Czy jest dawna, czy przeciwnie - niemal wczorajsza, czy powstała tam, czy jednak została zaimportowana? W Drodze przez mąkę w tych kontekstach porozmawialiśmy o Włoszech i o włoskich klasykach kulinarnych.


Posłuchaj
27:23 _PR2 (mp3) 2024_07_21-08-59-49.mp3 Co stoi za fenomenem włoskiej kuchni? (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Paweł Bravo (felietonista kulinarny)

Data emisji: 21.07.2024

Godzina emisji: 9.00

dz

Czytaj także

Italianista: trudno, żebyśmy makaron al dente nazywali makaronem "na ząb"

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2024 18:23
- Italianizmy, zarówno te, które trafiły do polszczyzny w minionych wiekach i dekadach, jak i te, które trafiają współcześnie, kreują pewną niszę. To jest nisza silna i istotna, gdyż funkcjonuje dosyć mocno w konkretnych obszarach społeczeństwa. W przeszłości była to muzyka, sztuki piękne, sztuki kulinarne. W tej chwili to właśnie gastronomia wydaje się najbardziej dominującym obszarem oddziaływania - mówił w Dwójce Łukasz Jan Berezowski, współautor książki "Italiano vero. Leksyka włoska w polszczyźnie XXI wieku".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Włoska uczta w domu. Matteo Brunetti zdradza, jak ją przygotować

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2024 14:20
Matteo Brunetti - Włoch z urodzenia z polskim, romantycznym sercem, finalista 6. odsłony Masterchefa. W Czwórce opowiada, jak powinna wyglądać włoska uczta i jak przygotować ją samodzielnie w domu.
rozwiń zwiń