Całe zamieszania z tym niewinnym białkiem zaczęło się w 2011 roku, gdy australijski badacz Peter Gibson postawił hipotezę o dosyć powszechnej nietolerancji ludzkiego organizmu na gluten. Dwa lata później ten sam naukowiec podważył wyniki swoich wcześniejszych eksperymentów. W międzyczasie rozkwitł już jednak globalny biznes związany z unikaniem w diecie nieodłącznego składnika większości zbóż.
Podobnie sprawy mają się niestety z większością popularnych diet. Są one nieskuteczne lub, co gorsza, szkodliwe dla organizmu, jak choćby popularna przed paru laty metoda Ducana.
Czy należy zatem odrzucić marzenia o zdrowym odżywaniu? Na szczęście istnieje na świecie pewna grupa, którzy może nam w tej kwestii udzielić skutecznej porady...
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka i blogerka kulinarna)
Data emisji: 5.06.2015
Godzina emisji: 11.30
mm/tj