- Badania archeologiczne wskazują, że już 5 tysięcy lat temu znaczny był udział ryb w menu ówczesnych społeczeństw. Ludy osiadłe nad brzegami rzek zbierały także rozmaite gatunki skorupiaków, a zwłaszcza tak zwane skójki rzeczne. Czy pan wie co to są              skójki rzeczne? - pyta Michał Nogaś Wojciecha Manna.
 - Dzisiaj na śniadanie miałem - zdradza Mann.
- Gratuluję, bo to muszla jajowata jest - mówi Nogaś.
Polecana w "Trójkowym Znaku Jakości" książka              "Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje"  to opowieść o tym, jak zmieniały się nasze smaki i przyzwyczajenia w kolejnych wiekach.
Kilka dawnych zwyczajów: przestrzegano aż pół roku dni postnych (za niesubordynację Bolesław Chrobry              kazał wybijać zęby  ), kacze mięso traktowano jako trujące, a dawny ser był tak twardy, że zamiast go gryźć, ssano go w drobnych kawałeczkach.
Maja i Jan Łozińscy,  autorzy "Historii polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje" wydali wcześniej kilka książek o dwudziestoleciu międzywojennym. Tu też piszą o upodobaniach naszych dziadków (łososia kupowali tylko              w sklepach kolonialnych  ...).
  "Trójkowy Znak Jakości" na naszej antenie w każdy piątek ok. godziny 7.45. Zapraszamy do słuchania!  
 usc