Droga przez mąkę - strona audycji
Po siedmiu latach prowadzenia kultowej "Drogi przez mąkę" Łukasz Modelski postanowił sięgnąć po pióro, czego efektem jest książka, będąca zapisem najciekawszych rozmów o literaturze i kuchni. Autor programu kulinarnego wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów. - To jest crème de la crème, śmietanka zebrana z powierzchni siedmiu lat audycji. Z tego zbioru, bardzo szczególnego, połowa została odcięta, ponieważ wyszła nam książka, która miała ponad 1600 stron. Wydawnictwo jednak powstrzymało to szaleństwo, w związku z czym zostały rozmowy dotyczące, w najściślejszym ujęciu, literatury pięknej. Nie rozmawiamy o książkach kucharskich, choćby były XVI-wieczne, nie rozmawiamy o kuchni, ale bardziej o literaturze i jedzeniu - podkreślił gość Dwójki.
Różnorodne menu literackie
Łukasz Modelski mówił, że to jego rozmówcy nadają ton zarówno audycji, jak i samej książce. Również wśród autorów dzieł literackich, które pojawiły się w audycji "Droga przez mąkę", w znakomitej większości są ludzie starannie dobierający potrawy. Jednak gość "Poranka Dwójki" zaznacza, że znalazły się również postacie programowo "akulinarne", u których wstrząsy estetyczno-kulinarne prędzej wywołują banany i dżemy, niż dania gotowane, jak na przykład Miron Białoszewski.
Z kim Łukasz Modelski chciałby zjeść wspólny posiłek? I o czym będzie kolejny odcinek audycji "Droga przez mąkę? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Poranek Dwójki
Prowadzi: Paweł Siwek
Gość: Łukasz Modelski (historyk sztuki, redaktor, prowadzący audycję "Droga przez mąkę", autor książki "Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek")
Data emisji: 26.09.2019
Godzina emisji: 8.30
am/bch