Granice dzielą, kuchnia jednoczy Najbardziej znanym przysmakiem kuchni baskijskiej jest szynka bajońska, którą suszy się na ciepłym wietrze wiejącym w górach, a cała sztuka polega na odpowiednim jej nasoleniu i wtarciu w nią papryczki d'Espelette. Zobacz więcej na temat: Francja papryka Paryż szparagi szynka zupy
Po pierwsze małże - Na drugim etapie mojej przygody z patelnią w dłoni, czeka nas prawdziwy kulinarny Tour de France! - zapowiada Marek Brzeziński w Kulisach Kulinarnej Akademii. Zobacz więcej na temat: boks emerytura Francja gotowanie ostrygi Tour de France
Dogódź sobie w Sylwestra Co koniecznie musi się znaleźć na sylwestrowym stole we Francji? Bo w Polsce oczywiście … chapsiki! Zobacz więcej na temat: Nowy Rok POLSKA Francja Boże Narodzenie dziczyzna indyk
Notatnik paryski (audycja Marka Brzezińskiego | RFI 1990-2010) Cykl audycji poświęconych ciekawym miejscom i wydarzeniom w Paryżu, a czasami także na prowincji francuskiej. Od reportażu na temat szopek w stolicy Francji, przez historię szpad "nieśmiertelnych” z Akademii Francuskiej, historię paryskich hal, po społeczność Amerykanów mieszkających w Paryżu. Zobacz więcej na temat: Francja mieszkanie Notatnik paryski (audycja Marka Brzezińskiego | RFI 1990-2010) Paryż RFI
Polska kuchnia się sprzedaje – Kuchnia myśliwska albo przyrządzanie mięs, to jest w polskiej kuchni szalenie interesujące – powiedział André L. Cointreau, właściciel słynnej Akademii Kulinarnej „Le Cordon Bleu”. Zobacz więcej na temat: kulinaria POLSKA gotowanie kuchnia francuska boks desery KSIĄŻKA