Ślimaki po burgundzku Ponoć Amerykanie i Francuzi mają jedną wspólną cechę – niczego nie wyrzucą, co da się zjeść i dlatego ci pierwsi, nieco pozbawieni kulinarnej finezji, wymyślili Big Macki, a ci drudzy zajadają się żabimi nóżkami i ślimakami. Zobacz więcej na temat: boks Burgundia diety tarta zupy
Kuchenne występy wokalne przy rybie Eric śpiewa operowe arie, Miguel i Marie Jose fragmenty znanych musichalli a Bryan, pochodzący z Minnesoty, kawałki country. Zatem dzisiejsze danie przygotujemy ... śpiewająco! Zobacz więcej na temat: boks owoce
Małże św. Jakuba rządzą w Katalonii Typowym przysmakiem katalońskim, którego nie znajdziemy w innych rejonach Hiszpanii jest chleb z rusztu, który smarujemy pomidorem i posypujemy solą. Jest to dodatek do wszystkich dań. Zobacz więcej na temat: Barcelona boks Hiszpania katalonia warzywa
Jagnięcina - My w Katalonii jemy je od stuleci, tak samo jak Francuzi. Moja mama chodzi do lasu i po deszczu zbiera ślimaki. Jednak smakuje mi wiele potraw, mięsnych i z ryb, których wcześniej nie znałam. Dzisiaj wyśmienita była jagnięcina – mówi Ana z Barcelony. Zobacz więcej na temat: Barcelona bazylia białko ciasta katalonia
Stek o dwunastej O świętej porze posiłków, która rozpoczyna się z dwunastym uderzeniem zegara, we wszystkich kulinarnych zakątkach Francji kłębią się stada głodomorów. Zobacz więcej na temat: boks Francja pasemka stek śniadanie
Łosoś w kapuście W Kanadzie mieszają się wpływy kulinarne amerykańskie i francuskie. Inaczej gotuje się w Quebecu, gdzie wiele potraw smakuje tak samo jak we Francji. W anglojęzycznej części kuchnia znalazła się pod brytyjskim wpływem, tam na śniadanie podaje się jajka na bekonie – mówi Kanadyjka Marie-Jose. Zobacz więcej na temat: bulion Francja gotowanie Kanada śniadanie
Zasmażany kozi serek z Berry Berry położone jest w samy sercu Francji. To kraina czarodziei, alchemików, wiedźm i znachorek, które jeszcze dzisiaj możemy spotkać wśród łąk i pagórków, zbierające zioła. Zobacz więcej na temat: boczek boks Francja grzanki
Kurczak we krwi Andrea przyjechała do Le Cordon Bleu z Meksyku. Ma cały czas szeroko otwarte oczy patrząc na to, co i jak gotują szefowie francuskiej kuchni – tak odmiennej od meksykańskiej, chociaż składniki potraw są bardzo podobne. Jednym z nich jest kurczak. Zobacz więcej na temat: boczek Francja gotowanie grzanki Meksyk
Jak szkoła, to szkoła W Le Cordon Bleu spotyka się ludzi z całego świata, poznaje ich kulturę, tradycję, dostrzega różnorodność. Ale gdy zbliża się egzamin końcowy – wszyscy są tacy sami - zmęczeni i zestresowani. Zobacz więcej na temat: boks Francja gotowanie majonez szaszłyki szparagi
Od książki do talerza Międzynarodowe Targi Książki Kulinarnej to nie tylko prezentacja publikacji. To prawdziwe święto kuchni, gdzie można skosztować produktów i potraw uwiecznionych na papierowych kartach. Zobacz więcej na temat: Azja blue Francja makaron mali Paryż
Faworki po liońsku na tłusty wtorek We Francji i Stanach Zjednoczonych nie obchodzi się tłustego czwartku, a tłusty wtorek, kończący ostatkowy tydzień. Zobacz więcej na temat: ciasta faworki Francja pieczeń Stany Zjednoczone
Narodziny świńskiej nóżki Szampania słynie nie tylko z tego, że urodził się tutaj twórca szampana, ale także z wyśmienitej potrawy, której walory odkryto przez przypadek. Zobacz więcej na temat: boks Francja gotowanie Paryż Szampania tarta
Alzacka mieszanka à la Drakula W Alzacji można znaleźć ślady pierwowzoru okrutnego Drakuli. Jeśli dodać do tego wina, piwa, wódki i... mirabelki, otrzymamy zabójczą mieszankę. Zobacz więcej na temat: Alzacja boczek boks Francja golonka smalec
Pstrąg faszerowany smardzami Pstrąg będzie duszony w białym winie, rzecz jasna w alzackim Rieslingu. Zobacz więcej na temat: Alzacja bulion Francja gotowanie pieczarki
Burgundię żegnamy rybką Kraina winem i musztardą płynąca słynie też ze ślimaków i serów. I, choć nie leży nad morzem, ryby tam przyrządzać potrafią. Zobacz więcej na temat: boks Burgundia Francja grzanki musztarda zupy
Gwiazda Burgundii Burgundia słynie z winnic, kanałów z pływającymi po niej barkami i ... doskonałej kuchni. Zobacz więcej na temat: białko Burgundia gotowanie musztarda pieczeń pływania
Afrykańska kuchnia we Francji Wśród uczniów Akademii Le Cordon Bleu są przedstawiciele różnych narodowości. Uczą się kuchni francuskiej, ale także wymieniają dorobkiem kultur i tradycji swoich krajów. Zobacz więcej na temat: Burgundia Francja kuchnia francuska musztarda pieczeń RPA śniadanie
Perliczka po normandzku - Normandia pachnie serami i smakuje jabłkiem – zachwyca się francuską krainą kucharz Marek Brzeziński w "Kulisach kulinarnej akademii". Zobacz więcej na temat: boks Francja Normandia przyprawy