Polskie Radio
Section05

Agnieszka Ciecierska

160. rocznica wybuchu powstania styczniowego

Dzień Babci i Dzień Dziadka to dobry czas, żeby z waszymi babciami i dziadkami porozmawiać o przeszłości. O tym, kiedy oni byli dziećmi. Jednak ani wasi dziadkowie, ani nawet pradziadkowie nie mogą pamiętać wydarzeń, o których rozmawialiśmy w tym odcinku "Jedynki Dzieciom". W audycji cofnęliśmy się do stycznia 1863 roku. Naszym gościem była Gabriela Sierocińska-Dec z Działu Edukacyjnego Muzeum Historii Polski.
Zobacz więcej na temat:  dzieci

Reporter i reportażysta - na czym polega ich praca?

Kim jest reporter? I czym jego praca różni się od pracy reportażysty? Między innymi o tym rozmawialiśmy w "Jedynce Dzieciom" z Agnieszką Ciecierską i Jakubem Tarką - reporterami Polskiego Radia, którzy (jak sami mówią) zajmują się "łapaniem dźwięków i składaniem ich w komputerze". Goście audycji opowiedzieli także, gdzie można szukać różnych dźwięków.
Zobacz więcej na temat:  Agnieszka Kunikowska Jakub Tarka reportaż dzieci

Mikołajkowe opowieści o Laponii

W dniu mikołajek w "Jedynce Dzieciom" wybraliśmy się w wycieczkę do Laponii. To w tej fińskiej krainie znajduje się dom Świętego Mikołaja, który dostarcza nam prezenty w święta. Nasza reporterka Agnieszka Ciecierska porozmawiała z Kamilem Szwarbułą między innymi o tym, czy w Finlandii również obchodzi się mikołajki, oraz jak Święty Mikołaj może dostarczyć prezenty wszystkim dzieciom w ciągu jednej nocy.
Zobacz więcej na temat:  dzieci Joanna Ficińska mikołajki Laponia

Nie tylko ogórki i kapusta. Wszystko o kiszonkach i przetworach

Dawniej można by było powiedzieć, że te procesy są czymś magicznym. Mowa o kiszeniu i przetworach. Najczęściej słyszymy o kiszonych ogórkach i kapuście, jednak temu zabiegowi możemy poddać również inne owoce i warzywa. Warto to robić, bo kiszonki są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe - wzmacniają na przykład nasz układ odpornościowy.
Zobacz więcej na temat:  warzywa kiszenie kapusty kiszenie ogórków kulinaria dzieci Joanna Ficińska