Polskie Radio
Section05

Bartek Kieżun

Bartek Kieżun i chorwacki tygiel smaków

Położenie geograficzne i historyczne losy Chorwacji sprawiają, że kulinarnie i kulturowo to niezwykle dobrze wymieszany tygiel, w którym znajdziemy ślady Rzymian, Greków, Turków, Austriaków czy Węgrów. - Jak mogło się to wymieszać, skąd różne smaki się tu wzięły, jest tym, co mnie w kuchni najbardziej interesuje - mówi Bartek Kieżun, autor "Chorwacji do zjedzenia". 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński gotowanie Chorwacja STYL ŻYCIA podróże kuchnia

Najpierw czytamy, później podróżujemy. Czy literatura zachęca nas do turystyki?

Miasto Matamata w Nowej Zelandii dzięki książkom Tolkiena stało się jednym z popularniejszych kierunków podróżniczych. Turyści chętnie odwiedzają Oslo za sprawą Jo Nesbo czy Sztokholm ze względu na "Millennium" Stiega Larssona. W Polsce możemy zwiedzać Lublin oczami Marcina Wrońskiego, Wrocław oczami Marka Krajewskiego, ale nie tylko. Turystyka związana z literaturą staje się coraz popularniejsza.
Zobacz więcej na temat:  Martyna Podolska społeczeństwo turystyka Ziemowit Szczerek Monika Bień-Königsman

Jak powstaje literatura podróżnicza?

Czytanie o podróżach i różnych zakątkach świata rozwija naszą wyobraźnię i pobudza chęć zwiedzania. Zaś odwiedzanie ciekawych miejsc, spotykanie interesujących ludzi, próbowanie lokalnych smakołyków i doświadczanie podróży zachęca nas do spisywania wrażeń w notesie, pamiętniku, czy w telefonie. Tak powstaje literatura podróżnicza.
Zobacz więcej na temat:  literatura podróżnicza książki Martyna Podolska Ziemowit Szczerek Paweł Bravo Monika Bień-Königsman

Smażone grzechy Neapolu. Bartek Kieżun wyznaje, czego nie warto odpuścić

Bartek Kieżun powraca z nowym cyklem wydawniczym. Tym razem "łakomym okiem" spogląda na jedno z najbardziej nieoczywistych miast słonecznej Italii. - Neapol stoi przede wszystkim pizzą, a tuż obok jest jedzenie smażone - mówi w Czwórce. - Będąc w Neapolu, trzeba się nauczyć dwóch słów: pizzeria i friggitoria - to miejsce, gdzie smażą wszystko, co da się usmażyć, i robią to świetnie.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka podróże Włochy kulinaria kuchnia włoska Neapol