Cała Polska robi twarogi! – Domowy twaróg z tłustego mleka, podany z solą i olejem rzepakowym, jest fenomenalny, a plaster twarogu z miodem lub dobrą konfiturą jest delicją – zachwyca się Katarzyna Pruchnicka, która o przepis na twaróg poprosiła słynnego serowara i smakosza Giena Miętkiewicza. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie przepisy kulinarne kuchnia
W poszukiwaniu doskonałej zupy rybnej - Prawie każdy lokal, wyrastający ponad średnią, ma zupę rybną. Spotkałem je również w smażalniach, wobec tego nie jest ona niepospolita - opowiadał w "Drodze przez mąkę" Gieno Mientkiewicz, kucharz i smakosz, który postanowił przemierzyć polskie wybrzeże i odwiedzić nadmorskie restauracje, aby sporządzić raport o stanie tego specjału w Polsce. Zobacz więcej na temat: ryby ryba jedzenie Łukasz Modelski STYL ŻYCIA
Ryba w postaci płynnej Gościem audycji "Droga przez mąkę" będzie serowar, kucharz i smakosz Gieno Mientkiewicz, który przedstawi ranking nadbałtyckich zup rybnych. Zobacz więcej na temat: ryby
Gdzie powstają najlepsze sery w Polsce? – Serowarom zagrodowym depcze po piętach kolejny ruch, czyli serowarzy garażowi. Cudowne zjawisko. To są ludzie, któzy nie mają własnych zwierząt, mleka. Szukają go, badają i zaczynają robić sery. Im trudniejsze, tym większą przyjemność i radość im to sprawia – ocenia Gieno Mientkiewicz, znawca serów. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka kulinaria kuchnia polska kuchnia STYL ŻYCIA
Twaróg odkryty na nowo Wydaje się, że o twarogu wiemy już wszystko, tymczasem wciąż kryje on w sobie wiele smakowych niespodzienek. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka STYL ŻYCIA przepisy kulinarne zdrowe odżywianie żywność
Sery podpuszczkowe. Na początku był kozi bukłak? - Serowar nie ma w serowarni podpuszczki jako takiej. Musi ją sobie wysublimować - o produkcji serów podpuszczkowych (np. parmezan czy gouda) opowiadał w Dwójce Gieno Mientkiewicz. Zobacz więcej na temat: kuchnia kulinaria mleko Łukasz Modelski
Wyśmienite sery regionalne - Jakkolwiek by to zabrzmiało, trzeba powiedzieć, że najlepszy ser pochodzi z mleka zadowolonych i zdrowych krów oraz kóz - mówi Katarzyna Pruchnicka i zdradza, gdzie w Polsce można zjeść prawdziwe serowe pyszności. Zobacz więcej na temat: jedzenie Katarzyna Pruchnicka Trójka zdrowe odżywianie