"Zapraszamy do stołu". Norwegia W kuchni norweskiej dużą rolę odgrywają ryby oraz dzika zwierzyna, co spowodowane jest położeniem tego kraju, który ma bardzo długą linię brzegową wzdłuż Morza Północnego i Morza Norweskiego. Rosną tu gęste lasy i jest mnóstwo miejsca dla dzikich zwierząt. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja Norwegia
New York Cheescake. Sernik z kąpieli wodnej Klasyczny amerykański sernik tak naprawdę został przygotowany przez ludzi starożytnych cywilizacji: mieszkańców Hellady, starożytnego Rzymu, starożytnych Chin i Indii, a nawet starożytnej Rosji. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria słodycze Mateusz Kulik
Funnel cakes - jak przyrządzić je w domu? Funnel cakes to szybkie lane ciasteczka, bardzo popularne w Ameryce Północnej. Te amerykańskie faworki wyglądają jak prawdziwe dzieła sztuki. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik ciasteczka
Szwecja - sztuka, nowoczesność i wolność - Wielu historyków i socjologów uważa, że to jak dzisiaj funkcjonują Szwedzi bardzo silnie wiąże się, z tym, że na kartach szwedzkiej historii nie zapisał się nigdy system feudalny - opowiada prowadząca audycję Martyna Matwiejuk. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria podróże Podróże z Czwórką Martyna Matwiejuk
"Zapraszamy do stołu". Albania Kuchnia albańska stanowi odłam szerokiej tradycji kulinarnej Bałkanów, zawierając jednak i dania typowe wyłącznie dla niej. Główny posiłek Albańczyków to obiad (najczęściej mięsny), któremu towarzyszą liczne warzywne surówki. Ich podstawą są pomidory, ogórki, papryka, oliwki, polane oliwą, octem winnym i posolone. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja Albania
Noworleańska kanapka po' boy. "Prawdziwa fuzja smaków" Po' boy to skrót od "poor boy", co w języku angielskim oznacza "biedny chłopiec". - Rodzajów po' bojów jest wiele, wśród nich każdy znajdzie coś dla siebie - mówią w Czwórce Marcelina Walaszek, Hubert Olczak. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria hobby Mateusz Kulik
Macedonia Północna. Odwiedzamy kraj pełen legend i smaków - Pyszne jedzenie, piękne słońce i niezwykle przyjaźnie nastawieni mieszkańcy - to wszystko znajdziemy w północnej części Macedonii - opowiadała Martyna Matwiejuk, dziennikarka Czwórki. Zobacz więcej na temat: Czwórka podróże kulinaria Podróże z Czwórką macedonia Martyna Matwiejuk
Moda na gotowanie. Czy to rewolucja w kulinarnym świecie? Czy programy kulinarne, których nie brakuje w telewizji zmieniły nasze podejście do kuchni? Czy młodzi ludzie znają smaki? Czy potrafią gotować? Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie
Jak uwieść kogoś dzięki... wyśmienitym daniom? Okazuje się, że możemy kogoś uwieść dzięki przygotowaniu dla niego specjalnych potraw. - Przez żołądek całkiem skutecznie można trafić do serca - przekonywała dietetyk Olga Białas. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Adrianna Janiszewska
"Zapraszamy do stołu". Kuchnia Włoch Włoskie przysmaki to nie tylko makarony i pizza! Jest wiele innych potraw, które są specjalnością tamtejszych kucharzy. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja Włochy
Canotto. Nowa fala pizzy neapolitańskiej Ma delikatne, wyrośnięte, mocno przypieczone, ale niespalone ranty i miękki środek. Jak przygotować tradycyjną włoską pizzę samodzielnie w domu? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria pizza Mateusz Kulik
"Zapraszamy do stołu". Holandia Poznajemy kulinaria Holandii. Jakie pyszności jedzą dzieci, i co najbardziej lubią dorośli? Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja Holandia
Tłuszcze w naszej diecie Celem warsztatów, które odwiedziliśmy, jest poznanie terminu składniki pokarmowe, oraz makroelementy i mikroelementy. Dowiemy sie, dlaczego warzywa i owoce tak są ważne w diecie człowieka i usystematyzujemy wiedzę na ich temat. Czym różni się dieta śródziemnomorska od naszej, jakie są jej składniki i dlaczego uważana jest za zdrową dla człowieka. Dowiemy się też, jak powstaje jeden z jej podstawowych składników, czyli oliwa. Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Chicken parmigiana. Z ziemi włoskiej do Ameryki Tę potrawę bez problemów można dostać w amerykańskich supermarketach, można ją znaleźć w menu wielu włoskich restauracji w USA, można także zrobić ją w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby kuchnia włoska Mateusz Kulik
Ciasto z owocami i kruszonką Pyszne ciasto z truskawkami, na które sezon właśnie trwa! Zobacz więcej na temat: POLSKIE RADIO DZIECIOM dzieci kulinaria edukacja
Pastéis de nata. "Słodkość klasztorna" z Portugalii Słodkie i kruche ciasteczka powstały w klasztorze Hieronimitów w Belém. Legenda mówi, że powstały jako "produkt uboczny" konserwowania habitów. Do usztywniania swoich strojów zakonnicy używali ogromnej ilości białek, z żółtek, które zostały, zaczęli robić pastéis de nata. Zobacz więcej na temat: Czwórka Portugalia kulinaria słodycze STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Pastéis de nata. Słodycz lata w Portugalii Słodkie i kruche ciasteczka powstały w klasztorze Hieronimitów w Belém. Podpowiemy, jak przysmak Portugalczyków przyrządzić w domu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Portugalia kulinaria słodycze
Życie na emigracji. „Rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady” A gdyby tak rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady? Wiele osób skrycie snuje takie marzenia czy plany, Maciej i Ewa Mimiec skutecznie je zrealizowali. Zostawili londyńskie życie, stabilną pracę zawodową, sprzedali mieszkanie. Kilka miesięcy później zaczęli budować swoje życie na nowo wśród bieszczadzkich krajobrazów. Kupili ziemię, otworzyli pensjonat z kuchnią łączącą doświadczenie zdobyte u londyńskich kucharzy z lokalnymi specjałami. Zobacz więcej na temat: emigracja emigracja zarobkowa praca Bieszczady turystyka Londyn kuchnia polska wakacje działalność gospodarcza Małgorzata Frydrych