Polskie Radio
Section05

gotowanie

Życie na emigracji. „Rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady”

A gdyby tak rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady? Wiele osób skrycie snuje takie marzenia czy plany, Maciej i Ewa Mimiec skutecznie je zrealizowali. Zostawili londyńskie życie, stabilną pracę zawodową, sprzedali mieszkanie. Kilka miesięcy później zaczęli budować swoje życie na nowo wśród bieszczadzkich krajobrazów. Kupili ziemię, otworzyli pensjonat z kuchnią łączącą doświadczenie zdobyte u londyńskich kucharzy z lokalnymi specjałami.
Zobacz więcej na temat:  emigracja emigracja zarobkowa praca Bieszczady turystyka Londyn kuchnia polska wakacje działalność gospodarcza Małgorzata Frydrych

Szwecja od kuchni: śledź, bułka, no i klops

Najpopularniejszym składnikiem kuchni szwedzkiej są śledzie - tak w jednym z najnowszych rankingów zdecydowali sami Szwedzi. - W menu są od zarania dziejów i doczekały się wielu sposobów podania. Ze względu na geograficzne usytuowanie Szwecji - są tam najlepsze i najświeższe - mówi Zofia Jagiełło-Lindström autorka książki "Radość gotowania po szwedzku".
Zobacz więcej na temat:  Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria Szwecja Mateusz Kulik