Jak przygotować się do adaptacji przedszkolnej? - By dziecko mogło spokojnie wejść w mury przedszkolne i rozpocząć edukację, to muszą się ciężko napracować obie strony, czyli rodzice i ich pociechy - mówi dyrektorka przedszkola Aleksandra Górecka. Zobacz więcej na temat: dzieci edukacja przedszkolak przedszkole psychologia psychologia dziecięca Trójka wychowanie
Odkryj owocowy świat kiszonek W naszej szerokości geograficznej suszenie jedzenia się nie sprawdza, lepiej wędzić lub kisić. - Kiszenie było sposobem na to, by mieć bogate w witaminy warzywa przez cały rok - mówi Małgorzata Minta. Zobacz więcej na temat: jedzenie przepisy kulinarne Trójka
Sprawdzony przepis na kiszoną kapustę Bogate źródło witamin C i E, naturalnych przeciwutleniaczy czy substancji działających grzybo- i bakteriobójczo. Warto jeść kiszoną kapustę! Zobacz więcej na temat: jedzenie przepisy kulinarne Trójka
Sport dla całej rodziny? Czemu nie! Pojawienie się w rodzinie dzieci nie musi oznaczać odłożenia sportowych pasji rodziców na bok. W "Godzinie wychowawczej" rozmawialiśmy o tym, jak wspólnie z najmłodszymi realizować swoje zamiłowania. Zobacz więcej na temat: dzieci psychologia psychologia dziecięca SPORT Trójka
Dobroczynna kuchnia japońska - Warto polubić pewne elementy kuchni japońskiej i włączyć je do naszego menu. Na przykład ryż - mówi Alicja Than, znawczyni kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni. Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia japońska Trójka
Kaszkawał kołudzki - polski ser z francuskimi korzeniami - To jeden z moich ulubionych delikatnych serów. Nie da się pokroić, ale za to świetnie się smaruje - mówi Gieno Mientkiewicz o kaszkawale kołudzkim. Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia Trójka
Sztuka jedzenia: dziecko i kuchnia - By gotować smacznie, trzeba zwracać uwagę na produkty. Mamy szczęście, że mieszkamy w Polsce i możemy korzystać z tego, co w danym momencie smakuje najlepiej - mówią Katia Roman-Trzaska i Paweł Trzaska. Zobacz więcej na temat: jedzenie psychologia psychologia dziecięca Trójka
W kuchni czas na bakłażany - Bakłażany mają bardzo dużo słynnego piątego smaku, czyli smaku umami - mówi Marta Dymek. Zobacz więcej na temat: gotowanie kuchnia przepisy kulinarne Trójka
Miso - podstawa kuchni japońskiej - Japończycy nie jedzą zup, oni je piją - mówi Alicja Than i dodaje, że w Kraju Kwitnącej Wiśni miso pojawia się na stole w czasie porannego posiłku. Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia kuchnia japońska przepisy kulinarne Trójka
Lepiej jest nagradzać niż karać. Dlaczego? Pochwały (np. za dobre wykonanie zadania) są dużo bardziej skuteczne wychowawczo niż ciągłe wytykanie błędów – sprawdza się to również w stosunku do dorosłych. Ale jak to w relacjach międzyludzkich bywa, a w wychowaniu szczególnie, sprawa nie jest taka prosta. Zobacz więcej na temat: dzieci psychologia Trójka zwierzęta
Po jaki ser warto pojechać w Bieszczady? - W Świętokrzyskiem i Mazowieckiem jest dużo kozich serów, a to jest bajka. Gdy bierze się je do ust, to ma się uczucie, jakby się język przecierało jedwabiem, aksamitem czy pawim piórem - mówi krytyk kulinarny Eugeniusz Mientkiewicz. Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia nabiał podróże po Polsce Trójka
Koper włoski - z czym to się je? Dziś o warzywie, do którego niektórzy pochodzą jeszcze z dystansem. Z jednej strony wygląda ładnie – biały z zieloną czupryną, a z drugiej nie do końca wiemy, co z nim zrobić. Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie kuchnia Trójka warzywa
Piotr Baron zaprasza na "Do południa" Wśród stałych punktów programu m.in. "Informator ekonomiczny", "Fajny film" i "A nuż, widelec". Zobacz więcej na temat: Jan Niebudek Michał Nogaś Piotr Baron Ryszard Jaźwiński Wiktor Legowicz
Złość wobec dziecka. Jak sobie z nią poradzić? - Złość jest taką samą emocją jak radość, smutek, lęk. Cały katalog emocji jest do ogarnięcia, tylko trzeba umieć o tym rozmawiać - uważa psychoterapeutka Iwona Centka. Zobacz więcej na temat: dzieci emocje Trójka wychowanie
Bieganie i jedzenie idą w parze - Dobre jedzenie i sport to forma troski o samego siebie - mówi Małgorzata Majewska, autorka książki "Przepis na bieganie". Zobacz więcej na temat: dieta jedzenie kuchnia Trójka
Piotr Baron zaprasza na "Do południa" Wśród stałych punktów programu m.in. "Informator ekonomiczny", "Fajny film" i "A nuż, widelec". Zobacz więcej na temat: Natalia Grzeszczyk Piotr Baron Ryszard Jaźwiński Wiktor Legowicz
Jak smakowała kuchnia międzywojnia? Książka Agnieszki Jeż "Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano" to wehikuł czasu. - Poza przepisami na ówczesne dania możemy tam znaleźć wiele porad z przedwojennych czasopism - mówi Katarzyna Pruchnicka. Zobacz więcej na temat: jedzenie przepisy kulinarne Trójka
Piotr Baron zaprasza na "Do południa" Wśród stałych punktów programu m.in. "Informator ekonomiczny", "Fajny film" i "A nuż, widelec". Będzie też "Książka na lato"! Zobacz więcej na temat: Michał Nogaś Piotr Baron Ryszard Jaźwiński Wiktor Legowicz