Bóbr w średniowieczu Bohaterem audycji Łukasza Kozaka i Łukasza Modelskiego był bóbr - zwierzę, które w dobie średniowiecza postrzegane było zgoła inaczej niż dziś. Zobacz więcej na temat: średniowiecze bóbr Dwójka Łukasz Kozak
Jaka będzie restauracja przyszłości? Powstał raport Gościem "Drogi przez mąkę" była Ewa Rzeszowska, redaktorka raportu "Kierunek: restauracja przyszłości". Zobacz więcej na temat: restauracja Dwójka
Kawior i kraby - potęga ZSRR na talerzu - W Związku Radzieckim jedzenie miało onieśmielać wszystkich dookoła. Wszyscy, którzy byli zaproszeni na Kreml i siadali tam przy stole, mieli wychodzić z poczuciem, że jest to największy, najbogatszy kraj na świecie - mówił w Dwójce Witold Szabłowski, autor książki "Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem". Zobacz więcej na temat: kuchnia Dwójka KSIĄŻKA Rosja
Historia polskiego winiarstwa pisana na nowo Gościem audycji "Droga przez mąkę" był Mariusz Kapczyński, autor "Atlasu wina – Polska". Zobacz więcej na temat: jedzenie Winnica Dwójka
Nowe technologie w badaniach nad średniowieczem W audycji rozmawialiśmy o tym, w jaki sposób w badaniach nad średniowieczem wykorzystywane są nowe technologie. Zastanawialiśmy się, czy badania atrybucji dzieł sztuki mają jeszcze jakiś sens bez sztucznej inteligencji. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka Biblioteka Narodowa Łukasz Kozak
Kulinarne bestsellery Najlepsze książki kucharskie ostatniego półrocza - to był temat tej audycji. Zobacz więcej na temat: jedzenie gotowanie Dwójka
Kuchnia polska wieku XVI, XVII i XVIII Gościem audycji był prof. Jarosław Dumanowski, redaktor książki "Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca". Zobacz więcej na temat: kulinaria Dwójka
Petrus Wilhelmi de Grudencz, czyli Piotr z Grudziądza Petrus Wilhelmi de Grudencz, powszechnie znany jako Piotr z Grudziądza, to urodzony w końcu XIV wieku kompozytor i poeta. Został odkryty przed 50 laty przez czeskiego muzykologa Jaromíra Černego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka Łukasz Kozak
Konferencja Madrid Fusión. Co będziemy jeść w przyszłości? - Wątek mięsa był bardzo obecny na tegorocznej konferencji, bo cały świat gastronomii próbuje zająć wobec niego jakieś stanowisko, wymyślając przeróżne alternatywy - mówił w audycji "Droga przez mąkę" Łukasz Modelski. Zobacz więcej na temat: jedzenie Dwójka kulinaria
Sitopia. Szacunek do jedzenia nadzieją ludzkości? Gościem ostatniej przed wakacjami "Drogi przez mąkę" była Carolyn Steel, brytyjska architektka, wykładowczyni, prezenterka BBC, autorka książki "SITOPIA. Jak jedzenie może ocalić świat". Zobacz więcej na temat: ekologia Dwójka jedzenie
Winna Polska Ponad 330 winnic z całej Polski. Przekrojowe omówienie regionów winiarskich, odmian winorośli, najnowszych trendów w polskim winiarstwie. Tak w skrócie można opisać przewodnik turystyczny "Polskie wina 2021". Zobacz więcej na temat: jedzenie przewodnik Dwójka
Muzyka i muzykologia w XIX i XX-wiecznej opowieści o średniowieczu W audycji zastanawialiśmy się m.in. nad tym, kiedy zaczęto muzykę zapisywać, odczytywać i co było potrzebne do tego celu. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka Polska Akademia Nauk Łukasz Kozak
Edytorstwo tekstów źródłowych z okresu średniowiecza Skąd wiemy, że odbył się Zjazd gnieźnieński czy Zjazd w Gąsawie? Dlaczego tak ważna dla kształtowania obrazu średniowiecza jest lektura rękopisów sprzed stuleci? Czy to co czytamy w podręcznikach historii jest tym samym co znajdujemy w rękopisie lub edycji krytycznej? Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak Dwójka
Owady w każdej kuchni? Jadalne jedwabniki, coraz smaczniejsze larwy - w audycji rozmawialiśmy o jedzeniu przyszłości. Zobacz więcej na temat: kuchnia Dwójka
Jak się w Polsce piło i jadło w czasie transformacji? W audycji pochylimy się nad książką "Przyjemności i rozrywki" Janusza Łętowskiego (rok wyd. 1993), by porozmawiać o kulturze jedzenia i picia czasów transformacji ustrojowej w Polsce. Zobacz więcej na temat: jedzenie transformacja ustrojowa gastronomia Dwójka
Agnieszka Bartoszewicz: Henryk Samsonowicz był pełen energii i optymizmu W wieku 91 lat zmarł Henryk Samsonowicz - jeden z najwybitniejszych polskich historyków, znawca średniowiecza. Na antenie Programu 2 Polskiego Radia wspominali go Agnieszka Bartoszewicz z Uniwersytetu Warszawskiego i dziennikarz Dwójki Łukasz Modelski. Zobacz więcej na temat: Henryk Samsonowicz Jakub Jamrozek Dwójka odeszli 2021
O gotowaniu dla najmłodszych - Kulinaria są tutaj drogą do celu, którym jest dobra zabawa - mówił na antenie Dwójki Szymon Barabach, autor książki "Rymosmaki, czyli co się gdzie je na świecie". Zobacz więcej na temat: jedzenie dzieci kulinaria Dwójka
Mediewalizm - praktyczne wykorzystywanie średniowiecznych idei Żeby średniowiecze mogło mieć długie trwanie, trzeba je było najpierw wynaleźć. Jedną z najbardziej interesujących postaci, dla której ta epoka miała wielkie znaczenie był historyk Jędrzej Moraczewski, który w 1841 roku w Szamotułach założył Towarzystwo Zbieraczów Starożytności Krajowych. Zobacz więcej na temat: średniowiecze Łukasz Kozak Dwójka