O kulinarnych wątkach esejów Beli Hamvasa Wino, tytoń, kawa, warzywa, kwiaty, przyprawy, zapachy i smaki. O kulinarnych wątkach esejów Beli Hamvasa zebranych w wydanym właśnie zbiorze "Księga gaju laurowego" rozmawialiśmy w "Drodze przez mąkę" z dr Karoliną Rychter – filozofką i dziennikarką. Zobacz więcej na temat: jedzenie literatura Dwójka
Thietmar - polakożerca czy rzetelny kronikarz? Przedstawia się go jako naczelnego polakożercę i piastofoba. W ostatniej przed wakacjami audycji z cyklu "Kryzys wieku średniego" rozmawialiśmy o Thietmarze z Merseburga i o kontekście, w jakim pisał o stosunkach polsko-niemieckich w czasach Mieszka I i Bolesława Chrobrego. Zobacz więcej na temat: średniowiecze kronika Łukasz Kozak Dwójka
Tradycje kuchni wielkopolskiej Gościem tego wydania "Drogi przez mąkę" był Maciej Barton - kucharz, autor książki "Przez kuchenne okno, czyli wspomnienia pałacowego kucharza rodziny Mielżyńskich". Tematem rozmowy były tradycje wielkopolskiej kuchni i wielkopolskiego folwarku z okolic pałacu Mielżynskich w Chobienicach. Zobacz więcej na temat: jedzenie wielkopolskie Wielkopolska Dwójka
Wokół grilla z Kacprem Salzmanem Węgiel, brykiet, gaz, a może drewno – na czym najlepiej grillować? W jaki sposób kontrolować temperaturę? Marynować mięso, czy nie marynować? Nacinać kiełbasę, czy nie nacinać? I wreszcie – w jaki sposób sprawdzać, czy jedzenie jest już gotowe? Gościem tego wydania "Drogi przez mąkę" był mistrz grilla Kacper Salzman. Zobacz więcej na temat: grill Dwójka jedzenie
Snorri Sturluson i jego "Heimskringla" Żyjący na przełomie XII i XIII wieku Snorri Sturluson był islandzkim poetą, historykiem, politykiem i przywódcą, autorem historii nordyckich władców "Heimskringla". Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka Łukasz Kozak
W ukraińskiej winnicy Różne potrawy kojarzą się z ukraińską gastronomią. Są to m.in. barszcz, pierogi czy huculski banysz. O ukraińskim winie nie wspomina się jednak zbyt często. Czas to zmienić. Zobacz więcej na temat: jedzenie Ukraina Dwójka
Smakowity Paryż lat 20. XX wieku Zakochany we francuskiej kuchni, człowiek o gargantuicznym apetycie. W latach 1926–1927 pod pretekstem studiów na Sorbonie A.J. Liebling smakował Paryż w jego popularnej odsłonie. Swoje doświadczenia i spostrzeżenia opisał w wydanej właśnie po polsku książce "Między posiłkami. Apetyt na Paryż". Jej tłumaczka i współwydawca Anna Arno była gościem "Drogi przez mąkę". Zobacz więcej na temat: jedzenie Paryż Dwójka
W krainie miodów pitnych Naturalne miody pitne. Z czego powstają? W jaki sposób się je produkuje? Jak smakują? Czy mają coś wspólnego z miodami pitnymi, które znamy z przeszłości? O tym opowiadał gość "Drogi przez mąkę" Bartek Zięciowski - jedyny w Polsce miodosytnik naturalny. Zobacz więcej na temat: miód jedzenie Dwójka
Norbert z Xanten - święty, który zdegradował Gniezno Norbert z Xanten, święty Kościoła katolickiego, żył w XII wieku, był arcybiskupem Magdeburga i założycielem zakonu norbertanów. Pochodził z bardzo dobrze sytuowanej rodziny. Zobacz więcej na temat: Kościół średniowiecze Gniezno historia Polski Łukasz Kozak Dwójka
Ranking najlepszych restauratorów w Polsce Powstał ranking 50 najlepszych restauratorów w Polsce. To lista przedsiębiorców, którzy potrafią zadbać zarówno o najlepszy smak i najciekawsze menu, jak i o atmosferę panującą w lokalu. Większość dostrzeżonych restauracji działa w Warszawie lub Krakowie. Zobacz więcej na temat: restauracja kulinaria ranking Dwójka
Poeta Seduliusz i tajemnice jego "Carmen paschale" Prezbiter i chrześcijański poeta łaciński Seduliusz Celiusz żył w pierwszej połowie V wieku. Jego dorobek twórczy ma charakter religijny. Składają się nań: dwa hymny, epicki poemat "Carmen paschale" oraz "Paschale opus". Zobacz więcej na temat: średniowiecze pisarze i poeci poezja Dwójka Łukasz Kozak
Jak World Central Kitchen gotuje na wojnie Działają na całym świecie w miejscach, gdzie zdarzyły się klęski żywiołowe, kryzysy humanitarne i konflikty zbrojne. Do Polski przyjechali 48 godzin po ataku Rosji na Ukrainę. Rozdają Ukraińcom ciepłe posiłki na granicy, w punktach recepcyjnych oraz w dużych miastach. Zobacz więcej na temat: Dwójka Ukraina jedzenie
Post w Polsce - ryba jest najważniejsza Post w Polsce ma charakter przede wszystkim jakościowy i nieodłącznie kojarzy się z rybami. Dlatego przed Wielkim Tygodniem w "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o daniach rybnych. Naszym gościem był Gieno Mientkiewicz - współautor książki "Ryby bałtyckie. Naturalnie". Zobacz więcej na temat: ryby Dwójka
"Hortus deliciarum" - dzieło życia Herrady z Landsbergu Bohaterką audycji "Kryzys wieku średniego" była Herrada z Landsbergu - żyjąca w XII wieku przeorysza klasztoru św. Odylii w Alzacji, autorka dzieła "Hortus deliciarum" (łac. Ogród przysmaków). Zobacz więcej na temat: średniowiecze Dwójka Łukasz Kozak
Nowa kuchnia nordycka - przepis na gastronomiczny sukces Kopenhaska restauracja "Noma" po raz kolejny wygrała ranking The World's 50 Best Restaurants. Drugie miejsce zajęło działające w tym samym mieście "Geranium". O tej nieustającej renomie nowej kuchni nordyckiej rozmawialiśmy w audycji z cyklu "Droga przez mąkę" z Małgorzatą Mintą – dziennikarką i blogerką kulinarną. Zobacz więcej na temat: restauracja Małgorzata Minta Dwójka
Jak pieprz i papryczki chili zmieniły historię świata Nie od dziś wiadomo, że przyprawy wpłynęły na historię człowieka. I nie chodzi tu tylko o konserwowanie za ich pomocą żywności, ale o budowane dzięki nim fortuny, powstawanie nowych szlaków handlowych oraz odkrycie Nowego Świata. O miejscu pieprzu i papryczek chili w Europie, Azji i obu Amerykach w najbliższej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" opowie Anna Kwiatkowska, dziennikarka i podróżniczka. Zobacz więcej na temat: przyprawy kulinaria gotowanie Dwójka
Nowogród Wielki, czyli początek Rusi W audycji rozmawialiśmy o fenomenie Nowogrodu Wielkiego - średniowiecznej ruskiej republiki handlowej na miarę Wenecji. Naszym gościem był prof. Dariusz Dąbrowski. Zobacz więcej na temat: Łukasz Kozak Słowianie średniowiecze Dwójka
"Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna". Smakołyki w Muzeum Polin Co łączy placki ziemniaczane z latkesami, a gołąbki z holiszkami? Jaki związek ma czulent z adafiną? Skąd wzięły są białysy? Dlaczego nowojorczycy uważają ogórki kiszone i barszcz za dania żydowskie? Na te pytania odpowiada wystawa "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna", która została otwarta w Muzeum Polin. Zobacz więcej na temat: Żydzi jedzenie Muzeum Historii Żydów Polskich Dwójka