Polskie Radio
Section05

pszczoły

Z wizytą w pasiece. Korzyści płynące z miodu i innych produktów pszczelich

Produkty pszczele mają liczne właściwości zdrowotne. Mimo całego bogactwa leków syntetycznych, z roku na rok przybywa zwolenników metodami naturalnymi. O produktach pochodzących prosto z pasieki, a także o uloterapii opowiedziała w audycji Strefa Rodzica na antenie Polskiego Radia Dzieciom Iwona Oleksiak, pasjonatka pszczół, która na rzecz pasieki porzuciła pracę w korporacji – i wyszło jej to na zdrowie.
Zobacz więcej na temat:  zdrowe odżywianie zdrowie dziecka miód Strefa Rodzica

O dwóch takich, co odnaleźli harmonię

W Źródełku poznaliśmy dwóch utalentowanych braci z Mistowa koło Mińska Mazowieckiego, którzy podzielą się z nami swoją niezwykłą pasją! Karolina Ociepka zabrała nas w wyjątkowy region Wielkopolski – Region Kozła! Kto to taki, ten Kozioł i z czego słynie? Witold Vargas zaprosił nas do wzięcia udziału w kolejnej przygodzie sprytnego kłobuka Pietucha, a dzieciaki z House of Montessori wytropiły znaczenie starego ludowego przysłowia!
Zobacz więcej na temat:  dzieci folk folklor kultura ludowa wielkopolskie legendy muzyka ludowa muzyka tradycyjna Piotr Dorosz Kurpie

Liczebność pszczół znacząco spada. Dlaczego przenoszą się do miast?

Populacja pszczół i innych owadów zapylających jak osy, trzmiele czy motyle, które są niezbędne w funkcjonowaniu ekosystemów i produkcji żywności jest obecnie zagrożona na całym świecie, w tym w Polsce. Wszystko to przez chemizację rolnictwa na wsiach. – W tej chwili jedynym bezpiecznym azylem pszczół są miasta i ogrody działkowe – mówi Krzysztof Podlewski z Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Warszawie.
Zobacz więcej na temat:  Trójka STYL ŻYCIA przyroda natura miasto wieś Monika Suszek Piotr Firan owady miód

Jak pszczoły produkują miód? [POSŁUCHAJ]

Pracowite pszczółki spędzają całe swoje krótkie życie na zbieraniu nektaru i pyłków, z których następnie robią miód. Nie jest to jednak ich jedyna rola. Są one dla nas szczególnie ważne, ponieważ zapylają rośliny, tym samym przyczyniając się do wzrostu warzyw i owoców, które następnie jemy. Jak dokładnie wygląda ich praca i podział obowiązków w ulu? Gospodarze "Podwieczorka z Filipem i Leopoldem" w Polskim Radiu Dzieciom, zapytali o to Magdę Kozierską z Fundacji Kochajmy Pszczoły.
Zobacz więcej na temat:  Podwieczorek z Filipem i Leopoldem miód radio dla dzieci