Polskie Radio
Section05

ziemniaki

Dzień frytek – ziemniaki i inne warzywa

Pokrojone w kształt słupków i smażone w głębokim tłuszczu ziemniaki lub inne warzywa, które są rzadziej stosowane. Podawane jako samodzielny posiłek typu fast food lub jako dodatek do potraw pieczonych lub smażonych, np. ryb. Krajem pochodzenia frytek jest Belgia. Pod względem dietetycznym frytki są potrawą ciężkostrawną. Zawierają dużo tłuszczu, który poddany został wysokiej temperaturze smażenia. Mniej tradycyjną opcją, pochłaniającą znacznie mniej tłuszczu, są frytki pieczone w piekarniku.
Zobacz więcej na temat:  dzieci Joanna Ficińska

Joanna Jakubiuk: moje dzieciństwo wypełniały dania z ziemniaka

- Babcia Lenka gotowała do ostatniego obierka. A że ziemniaków zawsze było dużo, niemalże przez cały rok, to robiła wszystko właśnie z ziemniaka. Tych dań było bardzo dużo i były różnorodne, nie tylko w kółko ziemniaki pieczone, gotowane albo kopytka - mówiła autorka książki "Ziemniak. Wszystko, czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów".
Zobacz więcej na temat:  Łukasz Modelski gotowanie przepisy kulinarne STYL ŻYCIA