Dzień frytek – ziemniaki i inne warzywa Pokrojone w kształt słupków i smażone w głębokim tłuszczu ziemniaki lub inne warzywa, które są rzadziej stosowane. Podawane jako samodzielny posiłek typu fast food lub jako dodatek do potraw pieczonych lub smażonych, np. ryb. Krajem pochodzenia frytek jest Belgia. Pod względem dietetycznym frytki są potrawą ciężkostrawną. Zawierają dużo tłuszczu, który poddany został wysokiej temperaturze smażenia. Mniej tradycyjną opcją, pochłaniającą znacznie mniej tłuszczu, są frytki pieczone w piekarniku. Zobacz więcej na temat: dzieci Joanna Ficińska
Comfort food po podlasku – Zawodowo gotuję już bardzo wiele lat. Eksperymentowałam z różnymi kuchniami, ale na co dzień lubię tzw. comfort food – jedzenie, które otula, daje przyjemność i daje bardzo dużo smaku. Ponieważ lubię ziemniaki, dużo ich wykorzystuję. W końcu jestem Podlasianką! – mówi autorka książek kulinarnych Joanna Jakubiuk. Zobacz więcej na temat: Trójka Katarzyna Pruchnicka gotowanie przepisy kulinarne kuchnia sałatka ziemniaczana Podlasie
W skupie ceny głównych produktów rolnych wyższe o 3,9 proc. Ceny skupu podstawowych produktów rolnych w lipcu 2019 r. wzrosły w stosunku do lipca 2018 r. o 3,9 proc., a w stosunku do czerwca 2019 r. spadły o 0,6 proc. - podał GUS. Ziemniaki w skupie i na targowiskach w stosunku do lipca ub. r. były droższe o ponad 100 proc. Zobacz więcej na temat: gus ceny
Ziemniaki oznaczone flagą państwową. Jest rozporządzenie - Podpisałem rozporządzenie, które wprowadzi znakowanie ziemniaków flagą państwa, z którego one pochodzą - poinformował na Twitterze minister rolnictwa Krzysztof Ardanowski. Zapowiedział, że wystąpi do KE o notyfikację znakowania mięsa. Zobacz więcej na temat: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi żywność Jan Krzysztof Ardanowski
Mniej ziemniaków, wyższa cena Na rynku jest w tym roku mało ziemniaków, a do tego są one stosunkowo drogie ze względu na gorsze zbiory. Polskie zagłębie ziemnaczane to głównie województwo łódzkie. Roczne spożycie ziemniaków na mieszkańca naszego kraju, jest spore i wynosi ponad 90 kilogramów. Zobacz więcej na temat: żywność rolnictwo eksport Aleksandra Tycner
Ziemniaczana rewolucja. Pomógł Program Agrarny Firma PepsiCo produkująca chipsy uhonorowała współpracujących z nią dostawców ziemniaka chipsowego. Uroczystość odbyła się w placówce zakładu w Grodzisku Mazowieckim. Zobacz więcej na temat: żywność Tomasz Matusiak
Rośnie popyt na ziemniaczane przekąski. Zyskują rolnicy PepsiCo umocniło pozycję największego odbiorcy ziemniaka chipsowego w Polsce. Inwestycje koncernu przekształciły zakład w Grodzisku Mazowieckim w jeden z największych i najbardziej nowoczesnych ośrodków produkcyjnych firmy w Europie. Zobacz więcej na temat: rolnictwo przekąski rynek
Mimo niższych plonów ziemniaków nie zabraknie W tym roku rodzimych warzyw jest mniej i są drobniejsze, szczególnie te okopowe. Polska nadal jest krajem, w którym zjada się sporo ziemniaków, ale ich uprawy też dotknęła susza. Zobacz więcej na temat: rolnictwo rynek
Joanna Jakubiuk: moje dzieciństwo wypełniały dania z ziemniaka - Babcia Lenka gotowała do ostatniego obierka. A że ziemniaków zawsze było dużo, niemalże przez cały rok, to robiła wszystko właśnie z ziemniaka. Tych dań było bardzo dużo i były różnorodne, nie tylko w kółko ziemniaki pieczone, gotowane albo kopytka - mówiła autorka książki "Ziemniak. Wszystko, czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski gotowanie przepisy kulinarne STYL ŻYCIA
Wszystko, czego nie wiecie o ziemniakach W "Drodze przez mąkę" porozmawiamy o miejscu… kartofli w literaturze i kulturze polskiej. Zobacz więcej na temat: kulinaria
Ziemniak młody czy wczesny? Będzie oznakowanie Ziemniaki importowane będą specjalnie oznakowane, mniej ma być też formalności i kontroli przy eksporcie tych warzyw pochodzących z polskich pól – zakłada rozporządzenie opracowane przez Ministerstwo Rolnictwa. Zobacz więcej na temat: rolnictwo Aleksandra Tycner
Ziemniak nie jest już królem polskiej wsi Mamy coraz większy problem z ziemniakami – z jednej strony nadprodukcja wpływa na niskie, niezadawalające rolników ceny, konsumpcja w postaci nieprzetworzonej czy w postaci chipsów i frytek nie rośnie, z drugiej – eksport polskich ziemniaków jest śladowy – za ranicę trafia ich ok. 30-50 tys. t. Zobacz więcej na temat: rolnictwo Aleksandra Tycner
Ubywa producentów ziemniaków, ale i tak mamy nadwyżkę Uprawą ziemniaków w Polsce zajmuje się jeszcze około 400 tysięcy gospodarstw. Z każdym rokiem jest ich coraz mniej, ale jednocześnie następuje koncentracja produkcji i od kilku lat plony i zbiory rosną. Dzięki temu na rynku mamy nadwyżkę. Zobacz więcej na temat: Elżbieta Mamos żywność
Rośnie rentowność produkcji ziemniaka Zbiory ziemniaków w Polsce w 2016 roku oszacowano na 8,8 mln ton i było to o prawie 40 proc. więcej od zbiorów z 2015 r. Zbiory tegoroczne powinny być jeszcze lepsze. Zobacz więcej na temat: rolnictwo
Ziemniaki niesłusznie na cenzurowanym Do końca listopada potrwa kampania "Ziemniaki czy kartofle", której celem ma być przywrócenie ziemniakom choćby w części ich miejsca w naszej diecie. Jemy ich coraz mniej, traktujemy z lekceważeniem jako tuczące danie ludzi ubogich . Dietetyczka kampanii Urszula Somow przekonuje jednak, że jest to krzywdząca opinia. Zobacz więcej na temat: kampania żywność dieta
Frytki belgijskie na liście UNESCO? Popularna na całym świecie przekąska z wieloletnią tradycją może trafić na listę niematerialnego dziedzictwa kulturalnego UNESCO. Frytki belgijskie – bo o nich mowa – to specjał, z którego Belgowie są bardzo dumni. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie żywność Belgia UNESCO
Dlaczego warto jeść ziemniaki? Polscy producenci owoców i warzyw, ale zwłaszcza warzyw starają się wielu z nich przywrócić dobre imię i na powrót przekonać do nich konsumentów. Zobacz więcej na temat: rolnictwo żywność
Dobre zbiory ziemniaków i rekordowy eksport skrobi Zbiory ziemniaków w Polsce w 2016 r. wyniosły 8,8 mln ton. Były to zbiory dobre, ocenia Wiesław Dzwonkowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Zobacz więcej na temat: warzywa Elżbieta Mamos rolnictwo