Polskie Radio
Section05

żywność

Żywność ekologiczna. "Mimo inflacji ten rynek rośnie"

- Ruch na rzecz rolnictwa bez agrochemii został zapoczątkowany w latach 80. XX w. Miałam szczęście, bo znalazłam się w inicjatywnej, pionierskiej grupie naukowców, do której dołączali rolnicy, walczący o "rolnictwo bez chemii" - wspomina w Polskim Radiu 24 dr Urszula Sołtysiak, rzecznik Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, wieloletnia wykładowczyni SGGW.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 klimat ekologia środowisko rolnictwo społeczeństwo

Polskie Radio 24 Co zrobić, by nie zatruć się w wakacje? "Pomogą bakterie"

- W czasie wakacji często jemy "byle co" - czy to w innym regionie kraju, czy to za granicą. Pomóc na żołądkowe problemy mogą nam bakterie - mówił w Polskim Radiu 24 dr Michał Mularczyk, internista, dietetyk. Na naszej antenie lekarz podpowiedział, jak przygotować się na urlop, żeby delektować się odpoczynkiem i uniknąć przykrych dolegliwości.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA podróże zdrowie turystyka upały

Polskie Radio 24 Niebieska transformacja. Niskoemisyjna żywność z mórz i oceanów

- Niebieska transformacja jest odpowiednikiem zielonej transformacji, ale dotyczy mórz i oceanów. U jej podstaw leży założenie, że żywność pochodząca z tych zasobów jest niskoemisyjna. Jednocześnie znamy ich ograniczenia - nie możemy z nich korzystać dowolnie, bez kontroli - powiedziała w Polskim Radiu 24 Marta Kalinowska z organizacji Marine Stewardship Council. 
Zobacz więcej na temat:  Marta Hoppe Polskie Radio 24 społeczeństwo morza jedzenie oceany

POLSKIE RADIO 24 Nie daj się oszukać. Prawdziwa eko żywność ma certyfikat UE

- Niektórzy producenci twierdzą, że mają własne, nadane przez siebie certyfikaty. Chcą przyciągnąć klientów być może podążających za ekologiczną modą. Ale nie ma czegoś takiego jak certyfikat prywatny danego producenta. Tu wszystko jest wystandaryzowane, a cały proces kończy się nadaniem unijnego certyfikatu, również w postaci symbolu euro liścia - podkreśliła w Polskim Radiu 24 Wioletta Frontczak z przedsiębiorstwa Eko na Maksa.
Zobacz więcej na temat:  POLSKA społeczeństwo jedzenie ekologia

Polskie Radio 24 Szaszłyk z chrząszcza, sałatka z glonów? Polacy niechętni

Szaszłyk z owadów, sałatka z glonów czy pasztet z ciecierzycy to potrawy, które są alternatywnymi źródłami białka. Europejczycy, wpisując je do swojego menu, często myślą o ratowaniu planety i walce ze zmianami klimatu. Na taką żywność bardziej otwarci są mieszkańcy Europy Zachodniej i Skandynawii, mniej - Europy Środkowej, w tym Polski. 
Zobacz więcej na temat:  społeczeństwo białko klimat ochrona środowiska mięso jedzenie dieta Europa Polskie Radio 24 POLSKA