- 17 marca obchodzony jest dzień świętego Patryka - patrona Irlandii. Jest to jedno z najpopularniejszych świąt na świecie.
- W tym czasie odbywają się parady, koncerty i wystawy, serwowane jest zielone piwo i dania kuchni irlandzkiej.
- W Czwórce podpowiadamy jak przyrządzić w domu irlandzki przysmak shepherd's pie.
Dzień św. Patryka - jak jest świętowany?
17 marca przypada dzień świętego Patryka - patrona Irlandii. Święto postanowili także uczcić mieszkańcy Łodzi, gdzie trwa Zielony Weekend w Off Piotrkowska. To między innymi tam miłośnicy Irlandii mogą doświadczać klimatów i smaków znanych z Zielonej Wyspy. Z tej okazji odbywają się koncerty, wystawy, serwowane są irlandzkie dania, zielone piwo i sery.
Jedną z kultowych potraw rodem z irlandii jest shepherd's pie, czyli zapiekanka pasterska. To danie idealne na obiad, ale także na sycącą kolację. Jak ją przyrządzić podpowiada Anna Zaj, która pracuje w jednej z restauracji w Irlandii.
Shepherd's pie - co to jest?
Shepherd's pie znacznie różni się od tradycyjnego rozumienia określenia "zapiekanka" przez Polaków. - To jest pełne danie obiadowe, jak u nas "drugie", z tą różnicą, że wszystko mamy w jednym naczyniu - opowiada rozmówczyni Mateusza Kulika. Zwraca uwagę, że, pierwotnie shepherd's pie nazywane było "cottage pie" i stanowiło danie dla ludzi ubogich. - Przed laty ziemniaki były podstawą pożywienia w Irlandii, a mięso stanowiły resztki, które udało się zdobyć - mówi. - Do dziś w tym kraju podaje się ziemniaki na bardzo wiele sposobów: w mundurkach, tłuczone, pieczone, smażone, albo w formie frytek.
Jak przyrządzić shepherd's pie?
I jak podkreśla, shepherd's pie każdy z nas przygotować może w domu, samodzielnie. Do tego potrzebujemy przede wszystkim mięsa, najlepiej jagnięciny, a poza tym ziemniaków. - Jagnięcina to mięso bardzo soczyste, więc doskonale się sprawdzi - przekonuje Anna Zaj. - Oprócz ziemniaków powinniśmy mieć cebulę, marchewkę i groszek. Dodatkowo mogą też być inne warzywa, które lubimy: por, seler, cukinia, kabaczek. Do tego przyprawy: sól, pieprz, bazylia.
Źr. Youtube/Irish Shepherd's Pie - Classic Shepherd Pie for St. Patrick's Day
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i przysmażamy ją w głębokim naczyniu, np. na patelni. Do naczynia wkładamy pokrojoną jagnięcinę i dusimy ją, podlewając bulionem.
- Czekamy tyle, ile to konieczne, w zależności od jakości mięsa. Po prostu sprawdzajmy, czy jest już miękka - tłumaczy Anna Zaj. Dodajemy groszek i marchewkę, pozostałe warzywa. - Przekładamy całość do naczynia żaroodpornego, pokrywamy tłuczonymi ziemniakami i wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, na ok. 160 stopni - opowiada. - A potem obserwujemy, jak nasze ziemniaki stają się złociste, a spod nich wypływa przepyszny sos z jagnięciny.
08:31 CZWORKA/Czwórka do kwadratu - scheperds pie 17.03. 2024.mp3 Shepherd's Pie - jak przyrządzić tę potrawę w domu podpowiada Anna Zaj (Czwórka do kwadratu/Czwórka)
***
Tytuł audycji: Czwórka do kwadratu
Prowadzi: Mateusz Kulik
Data emisji: 16.03.2024
Godzina emisji: 16.27
aw/kd